20 души ослепяха от жегите само за седмица у нас

Новини
23:18 - 10 Юли 2019
25113
20 души ослепяха от жегите само за седмица у нас

Само за няколко дни над 20 души са ослепели от големите жеги в страната. Всички те са пенсионери, научи Lupa.bg. Хора над 60-годишна възраст са приети в болниците в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сандански и Благоевград с отлепени ретини на очите и частична или пълна загуба на зрение. Възможно е да има и още такива случаи, които обаче да не са оповестени, смятат медици.

Първи за случаите алармираха в Пловдив. Оказа се, че в местната университетска болница "Свети Георги" от събота до сряда са приети петима души с разкъсани ретини. Извършени са им сложни операции и се очаква част от зрението им да се възстанови.

Над 10 подобни случаи има и в София, ретистрирани са и пациенти с отлепяне на най-вътрешния слой на очната ябълка и в Стара Загора, Благоевград, Бургас и Сандански. При една от дамите, приета за лечение в софийска болница, ретината е фатално увредена и едва ли ще прогледне отново.

Лекари разясниха, че отлепянето на ретината се случва при много високи температури, прегряване на организма и обезводняване. Настъпва и тежка дехидратация на стъкловидното тяло, което държи ретината на мястото й, и тя се разкъсва. Необходима е операция.

Медици припомнят, че през лятото човек трябва да пие не по-малко от 2,5 литра вода на ден, а хора с тегло над 90 килограма дори трябва да приемат по 3 и повече литра.