20 милиона лева откраднати от Левски

Сините затънали в борчове, не платили нито стотинка данъци

У нас
13:32 - 08 Март 2019
1922
20 милиона лева откраднати от Левски

Почти 20 милиона лева са били източени от „Левски” под предлог, че отиват за заплати на некадърните футболисти от „Герена”, пише в актуалния си брой в. "Уикенд". Синият екип се носи от играчи, които не знаят кой крак им е левият, и кой – десният, и вече десет години не могат да спечелят никаква купа. Но за сметка на това покрай тях са се крали пари като за световно. Това става ясно от финансовите отчети, видели бял свят покрай смяната на собствеността върху футболния клуб и влизането на екипа на Васил Божков.

Източването е ставало в последните две години, когато „Левски” се управляваше от Спас Русев и хората му. Документите показват, че само за 2018 г. футболистите би трябвало да са получили 11,5 милиона лева. А за предишната година си поделили други 8,9 милиона.

Парите са постъпвали на „Герена” основно от спонсори и реклама, а след това с тях е плащано на играчите. По документи повечето от футболистите, и то най-вече чужденците, уж взимат между 10 и 20 000 евро на месец. „Истината е, че за играчите не остава и половината. Другото се дели между началници, мениджъри и най-различни тарикати, с чието съдействие тези футболисти са доведени в отбора”, разкрива наш източник от „Герена”.

Според него схемата функционирала по следния начин – обявяват голяма заплата на даден играч, а след това парите се разпределят по веригата. Говори се, че в схемата бил дори и французинът Габриел Обертан, който по ведомост получавал бомбастичните 45 000 евро на месец. Отделно имал и личен рекламен договор с един от спонсорите. Бившият играч на „Манчестър Юнайтед” и „Нюкасъл” обаче взимал не повече от 20 хилядарки, а другото отивало в чужди джобове. „Същото е и с останалите играчи. За да те вземат в „Левски”, трябва да си цакаш на когото трябва. Иначе оставаш на улицата да си търсиш друг отбор”, разяснява същият източник.

За подобни игри вече намекна и новия директор на „Левски” Павел Колев, пълномощник на Васил Божков в клуба. Първата работа на Колев беше да продаде Обертан в Турция, за да разтовари касата на „Тодорини кукли” поне от неговата заплата. „Той беше готов да разкара и още от най-скъпоплатените чужденци, само че никой не ги иска. А няма как да ги изпъди, тъй като ще трябва да се плащат огромни неустойки, казват запознати със схемите.

За да стават кражбите обаче, „Левски” две години не е внесъл и една стотинка данък, както личи от финансовия отчет. „Как да плащат, като няма да им останат достатъчно пари за другото? Заради тези игри „Левски” беше докаран до фалит”, разяснява още източникът ни. Всъщност това за фалита също го пише черно на бяло в отчета. Одиторът Даниел Иванов казва, че футболният клуб е трябвало да бъде закрит според чл. 252 от Търговския закон. Причината е, че при регистриран капитал на дружеството от 30 милиона лева, заради поголовното харчене и неплащане на данъци „Левски” вече е с отрицателни показатели от над 10 милиона. Сините обаче се скатали и така фалитът се разминал.

Скандалите обаче тепърва почват, прогнозират на „Герена”. Причината е, че новото ръководство отказа да освободи старото на Спас Русев от отговорност при разглеждането на финансовите бакии. Това стана на събранието на акционерите, проведено на 6 март. Павел Колев намекна, че ще има разследване кой какви пари е влачил.

„Какво предстои след неосвобождаването от отговорност? Това е първо един символичен акт на база на информацията, която имаме дотук. Тя е ясен знак, че имаме доста процедури по събиране на информация”, деликатно се изрази директорът. Доста по-прям беше друг от новите шефове Александър Тумпаров. „Няма да бъде спестено нищо на никого. Точно затова не освободихме от отговорност досегашните длъжностни лица”, заяви той.

Големи разправии предстоят и относно претенциите на Спас Русев, че „Левски” му дължи сума от порядъка на 15 милиона лева. Самият той беше казал, че ще опрости тези борчове, само че по думите на Павел Колев това не е направено. „Не знам как се отписва такава сума. Няма отписване на таква сума, ето казвам го, не е факт! Сега предстои процес на оздравяване и изплащане на задължения. Въпросите защо това не се е случило не са към нас", заяви той.

Пак по думите на Колев, за да вади „Левски” от калта, Васил Божков и хората му в новата управа ще трябва да се бръкнат с милиони. По документи всички дългове на клуба са 25 милиона, но според новия директор истинският им размер надхвърля 30. Само на първо време Божков извади спешно 3 милиона лева, за да покрие належащо плащане, за което имаше ултиматум от УЕФА и заплаха за изваждане от турнирите. Новите шефове обаче бяха категорични, че няма да наливат пари в каца без дъно.

Снимки: Lap.bg