21 млн. лв. загуба за софийското парно за 2018 г.

„Топлофикация” е натрупала над 800 милиона лева задължения

Новини
16:41 - 10 Юни 2019
1980
21 млн. лв. загуба за софийското парно за 2018 г.

Със загуба от 21 млн. лева е завършила 2018 г. най-голямата общинска фирма в столицата - "Топлофикация-София". В началото на годината тогавашното ръководство на дружеството прогнозира, че отрицателният резултат ще е 14 млн. лева, припомня Mediapool.

Натрупаната загуба се дължи основно на високите цени на въглеродните квоти, които дружеството е задължено да купува, обясни в понеделник председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев. При прогнозата си за загубата в началото на миналата година дружеството беше заложило доста ниски цени на квотите, които се определят на пазарен принцип.

Загубата на "Топлофикация" е по-малка в сравнение с предходната година, когато е била 35 млн. лева. Стойнев беше доста лаконичен за състоянието на дружеството. Обясни, че до края на месеца би трябвало да приключи работата на работната група, която обсъжда варианти за изграждането на нови мощности за комбинирано производство с привличането на чужд инвеститор.

Иначе дружеството е с над 800 млн. лева задължения, повечето от които са разсрочен дълг към "Българския енергиен холдинг". Стойнев обясни, че част от задълженията са текущи - към "Булгаргаз" за купуването на синьо гориво за производството, и нарастват в края на отоплителния сезон, след което част от тях се погасяват при плащането на изравнителните сметки. Въпреки това финансовите резултати на дружеството показват, че дълговете му за миналата година са се увеличили с около 10% спрямо 2017 г.