23 години от подвига на българската Екатерина Велика

В Нагано Дафовска спечели златния медал в биатлона и направи народа ни горд

Топ
12:06 - 09 Февруари 2021
2725
23 години от подвига на българската Екатерина Велика

Годините се нижат бавно, една след друга, но хубавите спомени няма как да избледнеят. Неусетно изминаха 23 години от един от големите успехи в българския спорт - титлата на Екатерина Дафовска. Родената в Чепеларе състезателка по биатлон спечели на днешния 9 февруари през 1998-ма златния медал в дисциплината 15 км индивидуално.

На тези, които следят зимните спортове, знаят колко е трудно България да хване ръка от големите сили в тези видове спорт, така че спокойно постижението на Катя Дафовска може да се нарече подвиг.

Тя печели първия и единствен златен медал за България от зимни Олимпийски игри, като до този момент нашата страна има само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид през 1980 г.

Тя е родена на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Първият ѝ успех е през 1993 г., когато печели бронзов медал на световно първенство за девойки.

Години по-късно Дафовска става най-успялата българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийска и европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства.

Дафовска печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск. Тогава 28-годишната чепеларка прави само две грешки в стрелбата и заема първо място с общо време 46:14,7 минути.

Неин личен треньор е Боран Хаджиев, а в националния отбор Николай Болчев. През март 2007 г. обявява, че прекратява състезателната си кариера.
Избирана е за най-добър спортист на Балканите за 1998 г., като през същата година става и Спортист №1 на България. Попада в Топ 10 при определяне на най-добър спортист на България за 2003 г.

В чест на олимпийската победа на Екатерина Дафовска е издадена специална марка.