23 години от смъртоносните атаки на "Ал Кайда" в Ню Йорк

Новини
09:12 - 11 Септември 2024
848
23 години от смъртоносните атаки на "Ал Кайда" в Ню Йорк

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона, организирани от терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен.

Терористи камикадзе отвлякоха четири пътнически самолета на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" и "Юнайтед еърлайнс", като два от тях се врязаха в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, третият - в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания, припомня БТА. 

Първият самолет на авиокомпанията "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис, се удари в Северната кула на Световния търговски център в 8:46 ч. местно време. Северната кула, обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета, рухва в 10:28 ч. местно време. 

Вторият самолет на авиокомпанията "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис, се врязва в Южната кула на Световния търговски център в 9:03 ч. местно време, която рухна в 9:59 ч. местно време. В 9:37 ч. местно време самолет на "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис, се удари в сградата на Пентагона във Вашингтон, при което загинаха всичките 64 души на борда и 126 души, намиращи се в сградата. 

В 10:03 ч. местно време самолет на "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разби край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуват срещу похитилите го терористи и осуетяват намеренията им. 

Смята се, че с него похитителите са имали намерение да атакуват сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Общо при четирите атентата загиват близо 3000 души, а над 6000 са ранени. Останките на около 1000 жертви още не са идентифицирани.
Следете Trud News вече и в Telegram