23 лева плащат в Сливен за поставяне и махане на коледна топка

Цялостният монтаж и демонтаж, както и доставката на нови украшения, ще струва на града 114 хиляди лева без ДДС, а поръчката е поверена на любима фирма

Новини
09:30 - 03 Декември 2022
3751
23 лева плащат в Сливен за поставяне и махане на коледна топка

23 лева и 10 стотинки струва да се окачи и свали една коледна топка от елхата. Толкова ще плати община Сливен само за един елемент на коледната си украса тази зима, пише СЕГА.

Цялостният монтаж и демонтаж, както и доставката на нови украшения, ще струва на града 113 878,45 лв. без ДДС. Сумата е почти двойна в сравнение с миналата година, когато изпълнителят е отново същият - сливенската фирма "Ел и Клима Корект" ООД, която безапелационно печели обществените поръчки за осветление в областта. 

Коледната украса на Сливен се съхранява в склад на общината. За монтажа и демонтажа ѝ, както и за ремонта и поддръжката на отделни елементи от нея, всяка година отговаря частна фирма, която се избира чрез обществена поръчка. Начинът, по който общината определя прогнозните цени за изпълнението на дейностите, обаче е непрозрачен, а заложените критерии пречат да има конкуренция. В крайна сметка всеки път се избира една и съща фирма, а цените растат необяснимо. 

Така, например, монтажът и демонтажът на един стринг-гирлянд с дължина 20 м. през 2021 г. е струвал 19,90 лв., или 597 лв. за общо 30 такива гирлянда.

Тази година обаче сумата е нараснала до 900 лв. Такова сравнение може да се направи и с останалите елементи от украсата, като цената при всички е скочила драстично.

За поставянето и премахването на две светещи елхи на кръгови кръстовища в Сливен общината плаща общо 3944 лв. Миналата година това е струвало 2500 лв.

Поскъпването при "светодиодния фонтан" в центъра на града пък е от 1063 лв. на 1598 лв. Увеличение в цените на монтаж и демонтаж има и при всички съпътстващи елементи на украсата като въжета, кабели, стоманени колове, тръби и др.

Разликите в цените на услугата стигат до абсурди. Окачването на коледните топки на елхата пред общината, за които стана дума в началото, тази година струва 693 лв. за 30 броя. Миналата зима, когато същите топки са били купени от "Ел и Клима Корект", общата им цена с монтажа и демонтажа е била 495 лв. Незнайно как са поскъпнали и светещите стрингове на елхата, които през 2021 г. бяха купени и монтирани за 3750 лв., а сега само техният монтаж и демонтаж струва 5250 лв. Всичко това води до въпроса по какъв начин община Сливен изчислява прогнозната стойност на обществената поръчка за украсата си - 113 918 лв. без ДДС, което позволява на спечелилия кандидат да предложи толкова завишени цени. 

Освен, че общината слага старата си украса, тази зима ще зарадва сливналии и с някои нови коледни елементи. Като изискване в обществената поръчка тя е заложила доставка на "3D седнало джудже върху подарък", високо 2,30 м и широко 1,5 м. В техническите спецификации обаче няма никаква допълнителна информация - дали фигурата да е пластмасова, дървена или метална, дали да свети или не, както и други подробности, от които кандидатът за обществената поръчка да разбере какво се изисква.

Фирмата "Ел и Клима Корект" ООД все пак е предложила да достави такова "3D джудже" срещу 9900 лв. Неговият монтаж и демонтаж струват допълнително 2000 лв. Това обаче не е всичко, тъй като към джуджето има и "3D светещ ботуш с подаръци", който струва допълнително 15420 лв. с монтаж и демонтаж. Интересно е още, че община Сливен е възложила и втора обществена поръчка на "Ел и Клима Корект", която този път е за наем на коледна украса. Фирмата ще отдаде на общината за един месец 10-метрова светеща елха срещу 9454 лв. без ДДС.

И докато общината плаща прескъпо за нови коледни украси, някои стари елементи мистериозно изчезват от композицията. Голяма светеща арка, за която през 2018 г. бяха платени 15 870 лв., сега липсва в тазгодишната обществена поръчка. Така стоят нещата и със светещата надуваема Луна, която преди две години струваше на общината 2668 лв. Тя също сега липсва, въпреки че беше монтирана само миналата и по-миналата зима.

"Ел и Клима Корект" ООД е с предмет на дейност: ремонт на ел. инсталации, ВиК, ел. техника, търговия със стоки и още. Тя е собственост на Тодор и Иван Червенкондеви, които пък са съответно баща и брат на бившия депутат от ГЕРБ и председател от 2015 г. на Фонда "Сигурност на електроенергийната система" Диан Чевенкондев. Тяхната фирма е предпочитана от община Сливен в обществените поръчки, свързани с всякакъв вид осветление.

От 2019 г. дружеството отговаря за подобряване на уличното осветление в града и населените места в общината, както и за отстраняване на възникналите аварии, което годишно излиза на общината между 125 и 140 000 лв. без ДДС. Вече 5 г. същата фирма слага коледната и великденската украса на града. Обикновено фирмата печели обществените поръчка без конкуренция, но когато такава има, е отстранявана от състезанието с разнообразни мотиви. През юни, например, "Ел и Клима Корект" е класирана на първо място за изграждане на парково осветление в с. Самуилово на стойност 80 000 лв. без ДДС. Вторият участник в процедурата, който е предложил с 6000 лв. по-малко от победителя, е отстранен заради липсващи документи за качеството на основни материали. 

Грешни сметки пък спъват други конкуренти на "Ел и Клима Корект", но този път за поставянето на коледната украса в Сливен. Преди година сливенската фирма спечели обществената поръчка за 70 000 лв., въпреки че другият кандидат предложи да извърши дейностите за 10 000 лв. по-евтино и дава гаранция на новата украса 24, а не 12 месеца. Общинската комисия обаче го отстранява заради допуснати грешки в ценовото предложение, като е изчислил неправилно общата по единичната цена за монтирането на няколко снежинки и светещи стрингове. Същата беше причината за отстраняването на конкурента и през 2018 г., когато за коледната украса бяха похарчени 151 874 лв. Тогава кандидатът с най-ниската предложена цена - 142 690,80 лв. не беше допуснат до оценка заради грешка при изчисленията в размер на 4 ст. 

Последната обществена поръчка, за която "Ел и Клима Корект" е кандидатствала, е обявена на 18 октомври и е за подмяна на съществуващото и изграждане на ново улично осветление в големия сливенски квартал "Клуцохор". Срокът да се свършат дейностите е половин година, а прогнозната стойност -1 114 000 лв. без ДДС. От регистъра на Агенцията по обществени поръчки става ясно, че кандидатите са няколко. Освен местните дружества "Тера Систем" ЕООД и "Ел и Клима Корект" ООД, интерес има пловдивската фирма "Сейф Парт" ЕООД и дори австрийското дружество "Юнекс Трафик Австрия" ГмбХ.