23-ма починали в Норвегия след ваксинация с "Пфайзер/Бионтех"

Новини
17:48 - 14 Януари 2021
7255
23-ма починали в Норвегия след ваксинация с "Пфайзер/Бионтех"

23-ма души са починали в Норвегия след получаване на ваксината на американската фармацевтична компания "Пфайзер" и германския стартъп "Бионтех", съобщи Норвежката агенция по лекарствата.

Всички смъртни случаи са регистрирани сред възрастни хора над 80-годишна възраст с отслабен имунитет.

"Тези случаи не предизвикват особена тревога. Ясно е, че тази ваксина има много малък рисков фактор, за малки изключения, когато става въпрос за пациенти в напреднала възраст с влошено здраве", коментира говорителят на агенцията, цитиран от норвежката телевизия NRK.

За да се избегнат подобни инциденти в бъдеще, Националният здравен институт леко промени препоръките си за ваксиниране на възрастни пациенти със сериозни заболявания.

"Обичайните странични ефекти могат да допринесат за по-сериозно протичане на заболявания, съществуващи при възрастните хора", казаха от отдела.

Ваксинацията срещу коронавирус в Норвегия с препарата, разработен от "Бионтех"(разпространяван от "Пфайзер"), започна на 27 декември, първите ваксини бяха получени от жители на домове за възрастни хора в Осло. Към днешна дата в кралството са ваксинирани 25 000 души, пише news.bg.