25 деца станаха майки в Хасковско

Най-малката родилка е на 14,3 г. Срещу шестима се водят дела за съжителство с невръстните невести

Здраве
15:38 - 02 Април 2019
13369
25 деца станаха майки в Хасковско

25 деца станаха майки в Хасковска област - 12 непълнолетни момичета от Свиленградско и 13 от община Любимец родиха от началото на годината досега. Невръстните майки са между 14 и 18 години и по закон се водят деца, но това не ги спира да раждат, коментират експерти.

За някои дори това не е първо бебе, пише регионалният сайт stmost.info. За сравнение за цялата 2018 г. непълнолетните родилки на територията на двете общини са били 45, а за 2017 г. - 49. Общо за цялата Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) непълнолетните родилки са 60, от които 31 от Любимец и 29 от Свиленград.

Най-малката регистрирана родилка е на 14,3 г. Фанка Йорданова е от Любимец и преди 11 месеца дала живот на момче. Най-малката родилка в Хасковска област пък е на 12 години, като при зачеване е била на 11. Интересен е фактът, че рекордът за най-младата майка в България се държи от Кортеза Желязкова, която роди дъщеря през октомври 2009 г. на 11-годишна възраст. Най-младата майка в света пък е перуанката Лина. Когато ражда първото си дете през 1939 г., тя е на 5 години и 7 месеца. Заради рядък хормонален дисбаланс момичето имало менструация откакто било навършило три години. Най-младата баба в България пък е едва на 25 г.

„За тревожния феномен деца да раждат деца съм говорила много пъти. Моето мнение като професионалист и експерт е, че проблемът, който с всеки изминал ден набъбва, се обостря особено при ромите“, сподели директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград Росица Христова. „Това не е проблем само на дирекцията, а на всички институции, имащи отношение към децата. Тъй като при ромите ранното раждане е свързано с обичаите и нравите им, психологическата работа при тях е изключителен дълъг процес, но не и невъзможен“, подчерта Христова.

Според правилата дирекция „Социално подпомагане“ се уведомява от АГО-та за всеки случай на непълнолетна родилка. Ако се окаже, че тя е в брак с бащата, се приключва само с проверка на битовите условия, в които ще се отглежда детето. Ако обаче няма брак, случаят се дава на прокурор, като за 2019 г. има 6 производства. През миналата година образуваните производства са били 13. Обикновено дори и започнали, производства се прекратяват, ако през това време майката се омъжи за бащата. Дори и да се стигне до присъда, законът предвижда наказание в ниска граница – до 2 г. затвор. По-често обаче се прилага обществено порицание. Тези наказания позволяват, когато извършителят няма предишни присъди, да се освобождава от наказателна отговорност чрез налагане на глоба. Понякога не се стига дори и до това.

Последното решение на свиленградския съд, свързан с такъв случай, е от 19 март 2019 г. В. Г. от Любимец отнесе глоба от 1000 лева за това, че в периода септември 2017 г. до 11 април 2018 г. живял на семейни начала с ненавършилата 16 години Д. А.