250 каратисти се събраха в Приморско

Легендарния японец Канчо Хацуо Рояма се зарече да превърне града в център на киокушин-кана

Спорт
06:40 - 30 Юни 2024
16242
250 каратисти се събраха в Приморско

За четвърта поредна година Приморско е домакин на международен летен лагер по карате киокушин-кан. Специално за лагера в морския курортен град пристигна не кой да е, а светилото в този спорт – президентът на световната федерация Канчо Хацуо Рояма. Той пристигна по покана на Приморско Иван Гайков.

 „Летният лагер започна тук преди 4 години, в началото като Национален лагер на десетина български клуба. След втората година решихме да поканим няколко отбора от чужбина и миналата година за пръв път присъстваха чужденци. Самата база, самите условия и организация, с възможностите, които се предоставят, им направиха много добро впечатление. За тази година от мероприятие на Българската федерация, вече стана част от Международната федерация“, сподели Николай Рачев. 

12 отбора, или около 250 участници, от различни страни, сред които Япония, Швеция, Полша, САЩ, Гърция, Испания, Тунис, Израел, Холандия, взимат участие в тазгодишното издание. Лагерът се проведе в рамките на една седмица от 24 до 30 юни. 

„Вече лагерът е европейски. Горди сме с това постижение и се надяваме да продължим да се развиваме. Миналата година имахме отбори от 8 държави, тази година са 12. Очакваме догодина да са над 300. Лагерът дава възможност и на българските деца, и на състезателите, и треньорите да получат знанията си директно от такова светило като Канчо Рояма. Той е легенда в нашия спорт и знанията, които могат да получат от него, нямат аналог. Гостите също много ни подкрепят в това начинание. Всичко това не може да се постигне без подкрепа. Благодаря на Приморско и на държавата, защото ако не бяха те, това нямаше как да се случи в този мащаб. Ако видите лицата на децата, които тренират два пъти на ден - всеки иска да даде най-доброто от себе си. Греят. Това за нас е достатъчно и ще вложим максимални усилия да го запазим като традиция“, каза президентът на българската федерация Николай Рачев.

Президентът на световната федерация по киокушин Канчо Рояма сподели колко е впечатлен от Приморско и гостприемството на българите.

„Нашите надежди са следващата година да е в началото на юли, тъй като е по-подходящо за провеждането на лагера. Сигурен съм, че тук догодина ще дойдат 400-500 човека и да се координират с представителите на други държави. Не само за семинар и лагер, а да има и състезание, турнир тук. Бих желал да направя Приморско център на киокушинкана. Сред природата е хубаво, лесно се тренира и много ми харесва“, каза легендата Канчо Хацуо Рояма.