28 286 онлайн заявки за гласуване в Турция

Отворени са 162 секции в 23 окръга в страната

Новини
17:17 - 31 Март 2023
1545
28 286 онлайн заявки за гласуване в Турция

Общо 28 286 заявления за гласуване в Турция са подадени електронно до 7 март за парламентарните избори в България на 2 април, сочат данни на ЦИК.

В Турция ще бъдат открити 162 секции в 23 окръга в страната.

В някои секции ще се гласува с машини, в други с хартиени бюлетини. Ще има и секции със смесено гласуване.

В столицата Анкара ще бъдат разкрити три секции – в посолството на Република България, както и в районите с български изселници Пурсаклар и Синджан. До 7 март 515 български граждани са подали заявления за гласуване в Анкара.

В третия по големина град в Турция Измир подготовката за провеждането на изборите върви нормално, без никакви проблеми, заяви пред БТА председателят за Измир на Дружеството за култура и сътрудничество на балкански изселници (Бал-Гьоч) Абдурахим Нурсой.

Той каза, че до 7 март са подадени 5045 заявления за гласуване.

В окръг Измир ще бъдат разкрити 22 секции, 18 от които в град Измир и четири секции в градовете Айдън, Ушак, Фетхие, Мармарис, посочи Нурсой.

В населения с много български граждани град Бурса ще бъдат разкрити общо 39 секции в 29 училища, заяви пред БТА д-р Танер Чавуш, участващ в организирането на изборите.

Чавуш каза, че се очаква избирателите да гласуват до към 19 часа, тъй като тогава започва ифтарът (вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан).

В южния турски град Мерсин до 7 март има 88 подадени заявления за гласуване.

Хюсеин Ватансевер, председател на Дружеството за култура и подпомагане на турците от Балканите, посочи пред БТА, че в Мерсин има 180-200 души с българско гражданство, но не всички идват да гласуват.