29 март: Преди 20 години България стана член на НАТО

Новини
07:48 - 29 Март 2024
847
29 март: Преди 20 години България стана член на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.

През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията тогавашният американски президент Джордж Буш-младши изразява увереност, че "с новите членове Алиансът ще стане по-силен".

"7-те източноевропейски държави бяха заложници на една империя. Преодоляха тиранията. С кураж и упорство извоюваха свободата си. Затова се надявам, след като сте изпитали на собствен гръб тиранията, да допринесете за действеността на НАТО при утвърждаване ценностите на свободата и демокрацията", коментира Джордж Буш-младши.

В Брюксел, където е щаб-квартирата на НАТО външният министър Соломон Паси припомня, че от 90-а година, когато лансира идеята пред депутатите за членство в НАТО, до осъществяването и към онзи момент подкрепата за членството е скочила от около 15% до 70%.

"Ние силно ще подкрепяме както стабилната трансатлантическа връзка, така и много по-задълбочаващата се европейска интеграция", каза той.

20 години след членството България не страда то дефицит на доверие от страна н НАТО, казва сегашният ни представител в Алианса Николай Милков.

"България е добре интегрирана в системата на НАТО. Както за колективна сигурност, така и за в системата за вземане на политическите решения. И сега има право на мнение. Има право на вето. Дефицит на доверие към България няма", посочва Паси.