3 години след ремонта за милиони: мизерия на Централна гара

Мръсотия, течове и неработещи асансьори посрещат клиентите на БДЖ

Новини
13:57 - 18 Април 2019
5471
3 години след ремонта за милиони: мизерия на Централна гара

Само три години след фамозния ремонт за 70 милиона лева, централната жп гара на София е потънала в мръсотия и определено няма вид на основен транспортен възел на европейска столица, установи екип на Lupa.bg. Обновената главна гара на държавата бе тържествено открита на 26 април 2016 г., уж за да заличи спомена за мизерното пространство.

Даже и непосредствено след ремонта и преди триумфалното рязане на лентата, гарата не беше почистена. Следите от ремонтните дейности и досега си личат навсякъде. Мръсотия е избила по мраморните плочки в тунелите и на изходите към коловозите.
Продължава да е в незавидно състояние и пространството пред гарата. Изкъртени павета, разбити плочки и капещи (а при по-силен дъжд направо течащи) тавани са неизменна част от пейзажа. Около всеки по-тъмен ъгъл ясно се виждат следи от задоволяване на физиологичните нужди на мургави сводници и проститутки, клошари, таксиметрови шофьори и глутници кучета. Бездомни четирикраки понякога се разхождат пред сградата и в чакалнята на гарата.
Издирването на работещ асансьор в предгаровото пространство предварително е обречено на неуспех. Въпреки надписа „Действащ асансьор”, така и не се открива такъв. От години не работят и ескалаторите пред гарата.

Мръсотия е избила по мраморните плочки в тунелите

Плочките и паветата в района на гарата са разбити както навсякъде в столицата

Надписът подвежда - нито един от асансьорите и ескалаторите в предгаровото пространство не работи