3-метрови хора живели в Долината на смъртта

Легендарен изгубен град днес е военна база

Мистика
08:53 - 06 Септември 2022
5461
3-метрови хора живели в Долината на смъртта

Изследователи твърдят, че са открили легендарен изгубен град в Долината на смъртта. Районът в Калифорния е едно от най-горещите, сухи и мистериозни места на земята. Вероятно подземният град е построен много преди появата на писмеността, съобщава Daily Star.

Древна легенда на местното население разказва за вожд, който искал да се събере отново с мъртвата си жена и намерил таен проход към подземния свят. Легендата странно напомня за същато желание на Орфей. Входът към царството на мъртвите според местното предание е градът Шин-О-Ау, който се намирал в пещера в основата на Долината на смъртта.

В продължение на хиляди години тази история не се смята за нищо повече от легенда. Но през 1947 г. човек на име Хауърд Е. Хил изнася интересна реч в Транспортния клуб на Лос Анджелис. Хил разказва историята на пенсиониран лекар на име Ф. Брус Ръсел, който изследва пещерна система под Долината на смъртта и твърди, че

е открил древен изгубен град със странни йероглифи, издълбани в стените му, и 3-метрови мумифицирани тела.

Ръсел заедно с приятеля си д-р Даниел С. Боуи, разказват, че

гигантските мумии са били облечени в дълги якета и панталони, изработени от плат, наподобяващ овча кожа, за която се предполага, че принадлежи на неизвестно животно.

Вероятно е имало скелети на много животни, включително слонове, саблезъби тигри и други същества, които вече са изчезнали. Според Ръсел и Боуи мистериозните катакомби са били украсени с надписи, които наподобяват смесица от индианска и древноегипетска иконография.

Но историята затози изгубен свят, скрит в Долината на смъртта, лесно може да бъде отхвърлена като измислица. Разказът на Хил не е приет от археолозите след неговата реч, но днесе се признава, че има някои подробности, които изискват по-внимателно изследване.

Освен това Ръсел и Боуи не са единствените хора, които твърдят, че са били в изгубения град Шин-О-Ау. Десет години преди тях златотърсач на име Уайт също твърди, че се е натъкнал на изгубения град. Уайт казва, че

е паднал през пода на изоставена шахта в югозападния ъгъл на Долината на смъртта в тунел, много различен от шахтата отгоре. Той твърди, че е виждал огромни камери, съдържащи мумифицирани хора, облечени в кожа.

Там открива купища златни кюлчета и по-късно се опитва да поведе екип от търсачи на съкровища в мистериозните пещери, само за да открие, че тунелът е бил блокиран от някого.

Ръсел и Бауи също се опитва да се върнат в мистичното царство, а резултатите от експедицията им са още по-загадъчни. Няколко месеца след като твърденията на Ръсел са развенчани от археологическата общност, той пътува до Долината на смъртта, за да събере повече доказателства за Шин-О-Ау. Колата му е намерена изоставена със спукан радиатор в отдалечен район на Долината на смъртта. Неговият куфар и други неща са в колата. Ръсел и Боуи изчезват.

Днес районът, където се смята, че е входът на пещерата, е част от американската военна база в Чайна Лейк и е затворен за достъп на обикновени хора.