30 деца са загубили живота си на пътя през 2023 г.

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Новини
16:45 - 29 Юни 2024
1442
30 деца са загубили живота си на пътя през 2023 г.

Държавната агенция за закрила на детето се включи в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, който подчертава темата като глобален здравен проблем, съществен елемент на общественото благосъстояние и стремеж към намаляване на смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти. По данни на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" през 2023 година 30 деца са изгубили живота си вследствие на пътнотранспортни произшествия, над 1300 са ранените.

Тази година Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" отбеляза датата с фестивал, който имаше за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението.

Експерти на ДАЗД се включиха в събитието с различни материали, свързани с пътната безопасност, и отговориха на всички въпроси от страна на участниците в събитието за правата на децата, включително правото им да са защитени и по време на движение по пътищата.

Програмата за отбелязването на Националния ден на безопасността на движението включваше и демонстрация на спасяване на пострадал вследствие на ПТП. Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба на ретро автомобили, която показа еволюцията на системите за безопасност.

За младежите бяха подготвени и специални симулатори, на които можеха да шофират в безопасна среда или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му.

По време на събитието бяха обявени победителите в училищния конкурс "Талисман, който ни пази на пътя", както и победителите в конкурса на Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта".

Във връзка с Националния ден на безопасността на движението Държавната агенция за закрила на детето и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" отново призовават всички водачи, пътници и пешеходци към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение.