30 години от трагедията на "Хилзбъро"

Ливърпул почете 96-те жертви на стадиона в Шефилд през 1989 г.

По света
11:01 - 15 Април 2019
3684
30 години от трагедията на "Хилзбъро"

Днешният 15 април е паметна дата за футбола. Навършват се 30 години от една от най-големите трагедии в спорта въобще - смъртта на 96 английски запалянковци на стадион "Хилзбъро" в Шефилд. Вчера жертвите бяха почетени преди началото на мача от Висшата лига между Ливърпул и Челси.

През 1989 г. преди полуфинала за ФА Къп между Ливърпул и Нотингам сектора с фенове на мърсисайдци е пълен до дупка. Полицията обаче отваря вратите за близо 4000 напиращи отвън запалянковци. Полицаите първоначално отказват да срежат огражденията и пускат хората на терена чак 15 минути след началото на ужаса, въпреки че самият мача е прекъснат 9 минути по-рано от съдията. Настава пълен хаос, а голямото струпване на хора отгоре се оказва фатално. Стоящите най-долу фенове са премазани на 3-метровите огради и умират от задушаване - жертвите са 96.

Трагичният ден променя английския футбол завинаги. Тогавашният министър на правосъдието лорд Тейлър взема мерки и изготвя доклад за сигурността по стадионите. В Англия се забранява на феновете да са правостоящи по трибуните, премахват се оградите край терена, засилва се контролът и се променя системата на продажба на билети.

30 години по-късно все още вървят съдебни процеси. Основният подсъдим е бившият началник на полицията Дейвид Дъкънфилд, който е обвинен в непредумишлено убийство. В началото на месеца обаче британският съд не успя да се произнесе, но се очаква делото да тръгне на ново.

Снимка: БТА