300 руски военни полицаи пристигат в Сирия

Ще пазят населението, твърдят от Русия

Новини
08:06 - 25 Октомври 2019
2649
300 руски военни полицаи пристигат в Сирия

Около 300 служители на руската военна полиция са пристигнали в Сирия, за да помогнат за оттеглянето на кюрдската милиция от границата с Турция, съобщи руското министерство на отбраната.

„Около 300 служители на военната полиция от подразделение, разположено в Чечня, са пристигнали в Сирийската арабска република, за да изпълняват специални задачи.“, се казва в съобщение на министерството. Според изявлението те „ще започнат да изпълняват задачи за подпомагане на осигуряването на безопасността на населението и поддържане на реда и патрулиране в определените райони, както и подпомагане на изтеглянето на от кюрдските части за самоотбрана и въоръжението им на 30 километра сирийско-турската граница.“

Вчера източник от руското министерство на отбраната заяви, че в светлината на новите задачи в Сирия ще бъдат изпратени още 276 руски военни полицаи и 33 броя военна техника. След разговорите между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с операцията на Турция „Мирна пролет“, в руския град Сочи беше подписан руско-турски меморандум. Според споразумението части на руската военна полиция и сирийската гранична служба трябва да бъдат разположени на сирийската страна на сирийско-турската граница, за да се улесни изтеглянето на кюрдските сили и тяхното въоръжение от границата.