31-и ден война: Нова доставка оръжия за Украйна

Противоречива информация идва за Херсон - върнат ли е, или остава под руски контрол

Новини
14:22 - 26 Март 2022
4601
31-и ден война: Нова доставка оръжия за Украйна

В Украйна е пристигнала нова доставка на оръжия, включваща ракети и леки картечници. Днес Володимир Зеленски отсече, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна според  украинския президент Володимир Зеленски. На този фон, в Украйна е пристигнала нова доставка на оръжия, включваща ракети и леки картечници.

Украински източници отрекоха да има контраофанзива и опит за връщане на Херсон. Градът остава изцяло под руски контрол, потвърдиха за CNN украинци, живеещи там. Вчера източник от Пентагона обяви, че украинците са си върнали града.

Руска военна техника е влязла на територията на Славутич край Чернобил. В града се проведе демонстрация, която руските части се опитаха да разпръснат. Украинската армия обаче си е върнала две от предградията на Харков. Междувременно, съветник в Министерството на отбраната в Киев заяви, че руските войски няма да успеят да превземат Харков.

„Ограничавайки действията на Русия, нашите войски насочват руското лидерство към една проста и логична идея - ние трябва да говорим. Да говорим смислено, неотложно и справедливо”, заяви Зеленски.

След като Генералният щаб на Русия обяви, че главните цели на войната са изпълнени, Москва щяла да съсредоточи военните си усилия в друга посока - а имено пълното освобождаване на Донецк и Луганск. Общински съветник от Москва пък предложи, освен Украйна, в зоната на денацификация и демилитаризация да бъдат включени също Полша, Молдова, Казахстан и балтийските държави.

„Разбираме за намеренията на лидерите на НАТО да не се намесват в конфликта. В същото време, някои държави членки на Северноатлантическия алианс предлагат да затворят въздушното пространство на Украйна. Обръщам ви внимание, че въоръжените сили на Русия ще реагират незабавно на подобни опити по подходящ начин”, заяви Сергей Рудской.

Съветник на украинския министър на отбраната пък съобщи, че наемниците от руската групировка „Вагнер" били планирали покушение срещу украинския президент Владимир Зеленски и премиера Денис Шмигал. Тази информация не е потвърдена от друг източник.