32-годишен от Велинград със съмнения за коронавирус

Новини
20:50 - 26 Февруари 2020
8567
32-годишен от Велинград със съмнения за коронавирус

32-годишен мъж със съмнения за коронавирус ще бъде изследван във Велинград, предава БГНЕС.

Жителят на курортния град се е върнал от Рим на 23 февруари. Развил е грипоподобни симптоми.

От болния ще бъде взета проба, която ще се изпрати за изследване в референтната лаборатория, съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ Пазарджик.

Семейството на мъжа е под карантина, както и учениците от училище „Димитър Гачев“ и една студентка в Китай. Никой от тях обаче няма симптоми на заболяване. В момента има втори пик и на грипа, който познаваме, което усложнява ситуацията. Не трябва обаче да се всява паника, категорична е д-р Петрова.

Мерките за сигурност, които страната ни взима заради коронавируса, продължават. Засега няма потвърден случай у нас на Covid 19. Последните приети в лечебно заведение са двама българи, върнали се от Италия, които през нощта са потърсили помощ във ВМА.

„Това са хора, които са поставени под наблюдение с минимална симтоматика”, обясни началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Пробите на пациентите от Пловдив, Сливен и Габрово са готови и са отрицателни. Очаква се в четвъртък сутрин да станат ясни резултатите от Русе, Бургас и отново Сливен, но за други пациенти.  

Всяка седмица от Италия се прибират около 5000 българи.