33 жертви на урагана Иън във Флорида (СНИМКИ)

Стихията помете къщи и дървета

Новини
09:07 - 01 Октомври 2022
1968
33 жертви на урагана Иън във Флорида (СНИМКИ)

Най-малко 33-ма души загинаха от урагана Иън, който удари Флорида със силата на четвърта категория с катастрофални последици. 


По данни на abcnews това е минималният брой на пострадалите, за който може да се съобщи на базата на предоставяните данни от местните медицински и общински власти. Ураганът удари западния бряг на Флорида в сряда и се придвижва, опустошавайки огромни територии. Милиони души бяха евакуирани заради бедствието. В засегнатите щати е обявено бедствено положение. 

В петък ураганът достигна до Джорджтаун, Южна Каролина, като ожесточеността на бурята е по-малка и ураганът е от първа категория с ветрове със скорост от около 140 км/ч. 

Гледката в ударените от урагана градове във Флорида е покъртителна. „Остров Санибел няма да е същият след този ураган“, коментира кметът на града Холи Смит. Смит е била на острова в петък, когато той е ударен от урагана, и е преживяла лично ужаса. „Островът в момента е необитаем, имаме поне четири жертви, ще се възстановяваме много дълго време“, заявява Смит. 

В някои населени места водата след урагана е достигнала до покривите на къщите.  Близо 350 000 души са без електричество в Северна и Южна Каролина.