35 000 случая на мозъчен инсулт регистрират у нас годишно

Заболяването е втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия

Новини
09:02 - 29 Октомври 2022
3281
35 000 случая на мозъчен инсулт регистрират у нас годишно

Мостът в Бургас ще бъде осветен в лилаво тази вечер, 29 октомври, по повод отбелязването на Световния ден за борба с инсулта, съобщиха от Община Бургас. Инициативата е част от националната кампания „Всяка минута е ценна! Научете симптомите на инсулта“, допълват от градската администрация.

Системата от информационни табла в Бургас ще излъчва видео клип, свързан с кампанията. Гражданите ще могат да се информират допълнително от брошури, поставени на обособено място пред административната част на сградата на Община Бургас, а в градския транспорт ще бъдат поставени и информационни плакати. 

Кампанията ще продължи до 15 ноември. Тя се организира от Асоциацията за инсулт и афазия в България и е подкрепена от Министерство на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Националното сдружение на общините в България.

В края на 2021 г. страната ни се присъедини към европейския план за борба със заболяването, като припозна една от основните му цели – намаляване на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка се препоръчва научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция при тяхното установяване.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия, се допълва в информацията. 

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се регистрират годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 са с летален изход. Преживелите мозъчен инсулт и получили различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни, казват от асоциацията.