35 г. след Христо Проданов: Почина шефът на българския Еверест'84

Общество
15:30 - 28 Ноември 2019
11253
35 г. след Христо Проданов: Почина шефът на българския Еверест'84

Големият български апинист Аврам Аврамов е починал снощи на 86-годишна възраст, съобщиха от семейството му. Аврамов, който е роден е на 6 февруари 1933 г. в разградското село Дянково, е ръководител на българската експедиция, в която през април 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на земята Еверест.

Тази година се навършиха 35 години от първата ни национална експедиция до най-високата точка на света. Тя записва едни от най-големите постижения в историята на родния и световния алпинизъм. Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това по най-трудния маршрут, осъществява първо подобно ранно изкачване на върха - през април, и става 13-ият човек в света, изкачил Еверест без кислороден апарат.

Аврам Аврамов до последния си дъх помагаше на туристическото движение у нас

Дни след неговата смърт четирима българи - Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков, правят за първи път в историята цялостен траверс на Еверест, наречен по-късно “Българския траверс”, като се изкачват от запад и слизат от юг. Изкачването по Западния гребен пък, т.нар. Жесток път, е второ в историята преминаване на този маршрут, което няма повторение вече 35 години. 

Участниците в експедицията пристигат в базовия лагер на 18 март 1984 г. и започват постепенното изграждане на височионните лагери. На 20 април Христо Проданов и шерпът Ринджи тръгват към върха без допълнителен кислород. Шерпът, обаче, се отказва и се връща. 

В 18:10 Проданов се обажда по радиостанцията, че е на върха. Стои там половин час и започва да слиза обратно по Жестокия път (Западния гребен). В 21.10 ч. се обажда в базовия лагер, че ще направи бивак някъде, за да изкара нощта. До сутринта няма вест. На 21 април е установена връзка по радиостанцията и от откъслечните думи на Проданов става ясно, че той е в беда.

Христо Проданов завинаги остана на върха

Същия ден започва започва неговото издирване. Най-високо достига Людмил Янков - 8500 м, в 21 ч., но не открива Проданов. Налага се да нощува на 8400 м, а после успява да се върне в базовия лагер. В следващите дни времето се влошава и не позволява на алпинистите да продължат издирването на Христо Проданов. В началото на май те наново изграждат разрушените височинни лагери 4 и 5. 

На 8 май Методи Савов и Иван Вълчев тръгват с кислородни бутилки към върха, изкачват го и започват слизане по Югоизточния гребен. Налага се да прекарат нощта на невероятната височина от 8750 м. На 9 май Кирил Досков и Николай Петков тръгват от щурмовия лагер и успяват да стигнат върха за едва 6 часа и 10 минути. На слизане спасяват от сигурна смърт Методи Савов, който вече е е със сериозни измръзвания - подават му кислород и го свалят надолу. 

В България участниците в експедицията са посрещнати като герои.