350 минути закъснява влакът Варна – София!

Снегът парализира жп движението в Северна България

Новини
13:00 - 06 Февруари 2020
4000
350 минути закъснява влакът Варна – София!

Движението на влаковете в страната в няколко участъка на страната е прекъснато поради тежката метеорологична обстановка довела до силни снегонавявания, паднали дървета и далекопроводни стълбове от електропреносната мрежа, вследствие на което е прекъснато захранването на контактната мрежа.

Към този момент е преустановено движението по направлението:

  • София-Мездра-София в участъците Зверино-Мездра, Лакатник-Елисейна и Реброво-Своге;
  • Руска бяла-Враца;
  • Копривщица-Антон;
  • Стражица-Славяново;
  • Червен бряг-Роман-Мездра;
  • Самуил-Висока поляна-Хитрино.

Други влакове се движат с огромни закъснения или престояват по гарите, става ясно от съобщения на националния жп превозвач. Рекордно е закъснението на влака от Славяново - 545 минути!

Екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” работят по разчистване и възстановяване на електрическото захранване в контактната мрежа в участъците с прекъснато движение.

Влаковете, които вече са заминали от началните си гари, но не могат да преминат в участъците на прекъснатото движение, престояват в различни гари, за да им бъде осигурено подаване на захранване за осигуряване на отопление във вагоните.

Поради влошени атмосферни условия пътническите влакове №50113 София - Благоевград пристигащ в Благоевград в 13:22 ч. и пътнически влак №50112 Благоевград – София, заминаващ от гара Благоевград в 14:10 ч., се отменят.

Бързият влак №2601 по направление Горна Оряховица - Варна, заминаващ в 11:05 ч. се обединява с бързия влак със задължително запазено място № 2611 София - Варна, заминаваащ от гара Горна Оряховица  14:10 ч.

Бързият влак Бургас – София през Карлово е отклонен през Пловдив и се очаква да пристигне в София около 13,40 ч.

Отменени са влакове по направленията Карлово – Карнобат, Карнобат – Бургас, Мездра – Бойчиновци, София – Лакатник, Плевен – Враца, Левски – Троян, Левски – Свищов,  Копривщица – Банкя, Червен бряг – Мездра.

Поради динамичната обстановка националният железопътен превозвач призовава своите клиенти да се информират предварително при планиране на своето пътуване, да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като например: незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.