38% от българите не желаят да се ваксинират срещу COVID-19

Правителството си е поставило високи цели и изпълнява всичките си ангажименти в борбата с коварния вирус

Новини
22:29 - 02 Септември 2021
3256
38% от българите не желаят да се ваксинират срещу COVID-19

38% от българите не желаят да се ваксинират. Това показва социологическо проучване, проведено в края на 2020 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов благодари за усилията в подпомагането на здравните власти у нас и представи визията на министерството за ускоряване на имунизационното покритие срещу COVID-19 по време на работна видеоконферентна среща за оптимизиране на ваксинационната кампания срещу COVID-19, инициирана от Министерство на здравеопазването.

В срещата взеха участие Ханс Клуге, директор на регионалния офис на СЗО за Европа, представители на Регионалния офис на Уницеф за Европа, както и ръководителите на офисите на СЗО и Уницеф за България д-р Скендер Сила и Кристина де Бройн и редица експерти на българските здравни власти и двете международни организации.

Заместник-министърът на здравеопазването каза още, че се прави всичко необходимо за промяна на натрупания скептицизъм в общественото по отношение на COVID и ваксините.

"Сътрудничеството остава единственият ни правилен път в битката с пандемията. Докато всички не са в безопасност, никой не е в безопасност", беше категоричен заместник-министър Томов.

"Решенията за промяна във ваксинационната кампания в България се основават на качествени данни. Това се случи след промяна в прилаганата имунизационна политика", заяви Ханс Клуге.

"Правителството си е поставило високи цели и изпълнява всичките си ангажименти в борбата с COVID-19. Основното ни средство за справяне с коронавирусната инфекция е имунизацията", заяви заместник министър-председателят по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

Позициите си по кампанията представиха и зам.-министрите Мария Гайдарова, Иван Кръстев и проф. Борислава Танева, съответно на образованието и науката, труда и социалната политика и културата.

Работата за повишаване на ваксиналното покритие в България срещу коронавируса да продължи на оперативно ниво и в още по-тясно сътрудничество, се обединиха участниците в срещата.