3800 -годишно чудо в Турция

Цилиндричен печат открит край Адана

Мистика
07:46 - 12 Юли 2022
11307
3800-годишно чудо в Турция

По време на разкопките на могилата Тепебаг, разположена в центъра на провинция Адана в средиземноморския регион на Турция, е открит цилиндричен печат на 3800 години. Могилата се намира на същото място, на което се говори за нея в хетските писмени източници.

Предишни разкопки в могилата Тепебаг, която в древността е била разположена на важни търговски пътища, разкриват останките на асирийски дворец от 7 век пр.н.е. Освен това в същия слой е открит египетски печат също от 7 век пр.н.е.

Цилиндричният печат е малък прободен предмет като дълго кръгло мънисто с писмени знаци или фигуративни сцени, или и двете, изрязани назад и окачени на въжета от влакна или кожа.

Според някои източници цилиндричните печати са изобретени около 3500 г. пр.н.е. в Близкия изток. Други източници обаче датират най-ранните цилиндрични печати в много по-ранен период, късния неолит (7600-6000 г. пр.н.е.), стотици години преди изобретяването на писмеността.

Цилиндричните печати са били повсеместни в древния Близък изток и остават уникален запис на хората от онази епоха. Всеки печат е принадлежал на един човек и обикновено е бил нанизан на огърлица или гривна.

Клинописът е бил използван за официални доклади, правителствени и теологични изявления и за широка гама от кореспонденции. Почти всички тези документи изискват официален „подпис“ с отпечатък от цилиндричен печат. Когато се изисква подпис, печатът се отстранява и се навива върху гъвкав глинен документ, оставяйки гравираните изображения на гърба в положителен отпечатък.