4 април се повтори: ГЕРБ пак е първа, Слави е едва на 0,8% под Борисов

Политика
19:55 - 11 Юли 2021
4299
4 април се повтори: ГЕРБ пак е първа, Слави е едва на 0,8% под Борисов

Предсрочните парламентарни избори днес повториха почти дословно модела на Народно събрание, което редовните на 4 април излъчиха. Според данните от екзит половете към самия финал на изборния ден, България отново постави ГЕРБ на първо място, а партията на Слави Трифонов Има такъв народ на второ, но без вота отвъд граница. Тъкмо той ще реши победителя от този фотофиниш, защото: 

С разлика от около 30 хиляди гласа, без гласовете от чужбина, формацията на Бойко Борисов събра 22,1%, а шоуменът получи подкрепата на 21,5%. Данните са на "Галъп". 

Този път обаче избирателната активност разочарова всички - и партиите на промяната, и тези на статуквото.

Въпреки целодневните призиви към хората да преглътнат жегата и да отидат до машините, за да упражнят правото си на глас, тя не е успяла да стигне и 40 на сто. Това е рекорд за най-новата история на страната. Досега дъното се държеше от предсрочния вот през 2014 г. след управлението на Пламен Орешарски.

За БСП в коалиция с АБВ днес са гласували 15,1 процента, като социалистите изпревариха с малко Демократична България. Обединението на ДСБ, "Да, България" и Зеленото движение взе 13,7 на сто от гласовете. И там обаче четвъртата позиция не е ясна. 

ДПС получи 12 процента, а последната формация, попадаща в състава на 46-ото Народно събрание, е "Изправи се! Мутри вън" на Мая Манолова, Татяна Дончева и Отровното трио, която взе 4,8%. 

Така новият парламент ще прилича почти досущ на най-кратко съществувалия у нас - 45-ия. Разпределението на депутатските места ще е подобно на предишното, а с това и преговорите за излъчването на редовен кабинет, прогнозират социолозите. Ако той не се осъществи, следващите предсрочни парламентарни избори се очертават в късната есен. Когато е и вотът за държавен глава. 

Под "чертата" за вход в законодателния орган останаха патриотите, Възраждане и Българско лято на Васил Божков. Костадин Костадинов обаче изпреварва коалицията ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ.