4-ма ранени полицаи на протест срещу Covid-мерките в Лондон

Хиляди протестиращи се събраха на площад "Трафалгар" в британската столица

Новини
19:56 - 26 Септември 2020
942
4-ма ранени полицаи на протест срещу Covid-мерките в Лондон

Десет демонстранти са били арестувани, а четирима полицаи - ранени, при протест в центъра на Лондон днес срещу ограничителните мерки във Великобритания за спиране на разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на полицията, съобщи БТА.

Двама от пострадалите полицаи са получили медицинска помощ в болница.

Хиляди демонстранти се събраха на площад "Трафалгар" в британската столица. Те носеха плакати с лозунги като "Не сме съгласни" и "Разкарайте тъпите правила".

Демонстрантите също така скандираха "Свобода! Свобода!", "Не на задължителните ваксини" и "Ковид-1984" - препратка към антиутопията на Джордж Оруел "1984", съобщи ДПА.

Под бурните аплодисменти на присъстващите думата взе ексцентричният автор на конспиративни теории Дейвид Айк.

"Няма да предадем контрола над живота ни и този на нашите деца на британския министър на здравеопазването Мат Ханкок", заяви Айк. Той нарече пандемията "необикновена, почти невъобразима измама".

Фейсбук акаунтът на Айк бе закрит през май за разпространение на лъжливи твърдения за коронавируса, отбелязва ДПА.

Друг от основните оратори бе Санди Адамс, която заяви, че правителствата по света искат да създадат "надзираващ капитализъм", чиято "крайна цел е да ни слеят с изкуствения интелект". Когато обаче тя попита присъстващите дали са готови да изхвърлят електронните си устройства, "за да спасят човешката раса", почти всички си замълчаха.

Полицията нареди на демонстрантите да се разотидат, тъй като протестът е в нарушение на правилата за спазване на физическа дистанция и носене на маска, предаде Ройтерс. Тогава се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени няколко полицаи.

Във Великобритания е разрешено да се събират не повече от шестима човека на едно място, припомня Ройтерс. Британските власти съобщиха днес за над 6000 нови заразени с коронавируса и 34 починали през последното денонощие.

С близо 430 хиляди потвърдени случаи на коронавирус от началото на пандемията Великобритания е на 14-о място в света по този показател.

Почти 42 хиляди души с коронавирусна инфекция са почитали в страната. Великобритания е на пето място в мрачната статистика след Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико и с най-много смъртни случаи в Европа.