4 подписа не достигат на ГЕРБ за ВНС и промени в конституцията

Управляващите вече получиха подкрепата на ВМРО и НФСБ

Новини
13:46 - 25 Август 2020
2240
4 подписа не достигат на ГЕРБ за ВНС и промени в конституцията

Още четири подписа са нужни на ГЕРБ, за да събере 120 за стартиране на процедура за ВНС и промени в конституцията. На консултации днес управляващите получиха подкрепата от партньорите си от ВМРО и НФСБ и така събират 116 съмишленици.

Очакващата се днес среща с независимите депутати обаче няма да се състои.

Независимите депутати имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта на ГЕРБ, обясни шефката на групата Даниела Дариткова.

Като изключително конструктивни определи разговорите парламентарният шеф Цвета Караянчева.

НФСБ имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за ВНС и промяна в конституцията, обясни тя. И допълни, че техническите забележки на НФСБ ще бъдат отразени в проекта, който ще бъде предложен за подпис на 2 септември.

В тези мрачни и тъжни времена обикновено идва време за велики дела и за ВНС, коментира Валентин Касабов от НФСБ. И обясни, че разговорите по конкретиката предстоят и в тях ще бъдат изчистени забележките и предложенията на НФСБ.

Подкрепяме усилията и желанието на ГЕРБ за промяна на конституцията, то е и наше, а и голяма част от мислещите хора искат да се случи това ВНС, дапълни той.

Даваме подкрепа за първата стъпка. Имаме уверения, че нашите идеи и предложения ще бъдат обсъдени и ще се търси мястото им в новия проект, каза и Борис Ячев. Част от предложенията на ГЕРБ били от предизборната програма на НФСБ - като намаляването на броя на депутатите.

От 3 неща не трябвало да се прави отстъпление: националната държава, официален език български, православието като национална религия.

Социалните идеи на НФСБ също ще се търси място да се реализират - дали в конституцията, дали в закони, допълни Ячев.