40 години без Гаринча - ангелът с криви крака

Алкохолът погуби легендата на Ботафого и Бразилия едва на 49...

Нещо за четене
17:00 - 20 Януари 2023
6065
40 години без Гаринча - ангелът с криви крака

Днес се изпълват четири десетилетия откакто футболният свят осиротя след кончината на един от най-ярките таланти - неподражаемото дясно крило на Бразилия Гаринча.

Притежаващият изумителна техника и смайващ дрибъл Мане ни напуска на 20 януари 1983-а. Когaто е едва на 49...

Животът на Мане е бурен и изпълнен с премеждия. Мануел Франсиско дос Сантос се ражда в бедно семейство, като баща му има сериозни проблеми с алкохола.

Гаринча пък се появява на този свят със сериозни деформации - десният му крак е с 6 сантиметра по-къс, а двата му крака са разположени асиметрично.

Като малък той е доста по-нисък от връстниците си и се отличава с характерна клатушкаща се походка

Това, разбира се, по никакъв начин не го отдалечава от голямата му страст. Той е всепризнат като един от най-талантливите футболисти за всички времена.

Два пъти е световен шампион с Бразилия - през 1958 и 1962 година, играе и на Мондиал'1966 в Англия.

По време на цялата си кариера обаче той остава все така своенравен и никой не успява да го дисциплинира

Легенда на Ботафого - играе за тима в продължение на 12 години. Записва съвсем кратки престои и във Фламенго, Коринтианс и Олария

Редица европейски грандове, сред които Реал Мадрид, Ювентус, Интер и Милан се опитват да го привлекат, но се провалят.

Гаринча прави само един чуждстранен трансфер - през 1968 година (когато отново е с наднормено тегло) подписва с колумбийския Атлетико Хуниор, но след един изигран мач се връща в родината си...

Животът на Мане извън терена е низ от безброй алкохолни премеждия, сбивания, незнайно колко афери и солиден брой деца.

Твърди се, че от Гаринча забременява дори млада шведка по време на турнe на Ботафого в скандинавската страна през 1959 година (официално бебето не е признато като наследник на бразилеца). След 1963 г. настройва немалко бразилци срещу себе си, след като напуска любимата Наир и заживява с некоронованата кралица на самбата Елза Соарес.

Връзката им е изключително бурна и гарнирана с куп скандали. Продължава над 15 години...

Все така затънал в дългове и без шансове да зареже алкохола, Гаринча се отправя по небесния си път в ранните часове на 20 януари 1983 година. Умира в съня си.

В 16:45 часа е транспортиран с линейка в клиника, като дежурният лекар констатира състояние на кома, причинено от солидна доза алкохол...