40 лицеви опори гонят инфаркта

Ново проучване откри лесен метод за предсказване на риска от сърдечни заболявания

Здраве
12:00 - 11 Март 2019
4758
40 лицеви опори гонят инфаркта

Мъжете на средна възраст, които не могат да направят 10 лицеви опори, са със значително по-висок риск от инфаркт или инсулт, обобщава ново проучване, за което пише “Индипендънт”.

Способността да се правят повече от 40 лицеви опори е свързана с 97% намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания през следващите 10 години, твърди екипът от Харвардския университет, провел проучването.

Резултатите показват още, че при мъжете, които са способни да направят между 21 и 30 лицеви опори, рискът от заболявания като коронарна болест на сърцето или сърдечна недостатъчност спада до една четвърт, сравнен с този при мъжете с по-слаби физически възможности.

Оказва се, че лицевите опори “предсказват” бъдещото здраве на сърцето по-добре от популярни фитнес практики като бягане на пътека. “Нашите открития доказват, че капацитетът за лицеви опори може да бъде лесен и безплатен метод за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания в почти всяка среда”, казва авторът на изследването Джъстин Янг от Харвардската школа по обществено здраве.

Изследването, публикувано в петък, използва данни от фитнес тестове на повече от 1000 пожарникари в американския щат Индиана, които са се записали между 2000 и 2007 г. и са използвани медицински досиета за тестване на сърдечносъдови заболявания през следващото десетилетие. Средната възраст на мъжете е 39,6 години (от 21 до 66 г.). 

Това е първото проучване, което показва, че лицевите опори могат да бъдат ефективен тест за бъдещия риск от сърдечносъдови заболявания. Независими експерти предупреждават, че изводите ще трябва да бъдат доказани и при други групи — това включва по-малко физически активните мъже, както и при жените. 

Свиването на артериите ни заради мастни вещества, които в крайна сметка могат да доведат до инфаркти и инсулти, започва рано, често през 20-те и 30-те години. Поддържането на формата, независимо от възрастта, е важен способ за понижаване на риска от заболявания на сърцето, предупреждават специалистите.