400 бона гният: Бони и Клайд гепиха нивите на земеделец

Крими
13:09 - 16 Септември 2021
9954
400 бона гният: Бони и Клайд гепиха нивите на земеделец

Земеделецът Антон Михайлов сигнализира, че с измама и кошаревски свидетели престъпеният тандем Д.Ц. и Я.Я., БГ вариант на „Бони и Клайд”, му откраднал имот със застроена площ от 14 дка в горнооряховското с. Стрелец.

Машинацията била извършена с помощта на трима лъжесвидетели. По думите на Михайлов новият собственик е окупирал недвижимото имущество с изградени 4 навеса и работилници, сложил е ръка на земеделската му техника и е назначил жива охрана.

„Не мога да си прибера реколтата от над 300 тона слънчоглед и над 100 тона царевица, които гният на полето. Щетите ми възлизат на над 400 000 лева само от земеделската продукция. Машините ми са блокирани под навесите в имота и не мога да засея пролетниците“, заяви Антон Михайлов.

За посегателството потърпевшият е алармирал органите на реда в Горна Оряховица, а преди дни е сезирал Специализираната прокуратура, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и Областната управа във Велико Търново.

Сагата е от май миналата година. „Тогава разбрах, че имотът, който съм купил на търг, който стопанисвам и е моя собственост от 29 години, е прехвърлен чрез измама, лъжесвидетелстване и чрез констативен нотариален акт на името на Д.Ц. В нотариалния акт е посочено, че тя ползва имота повече от десет години. Тая жена изобщо не е ползвала имота и не е земеделски производител, пише „Борба“.

С приятеля си Я.Я. извършват кражбата, която е в особено големи размери, като имотът е прехвърлен на свързани лица – физически и юридически“, пише в жалбата си Михайлов.

Потърпевшият посочва конкретни фирми на новите собственици и заявява, че при проверка в Търговския регистър е установил, че нямат публикувани текущи отчети, което е предпоставка за злоупотреби.

„За придобиване на имота са използвани показанията на трима лъжесвидетели, като единият от тях преди броени дни е починал.

За изложените факти съм завел гражданско дело N 1118/2021г., но незнайно защо Районният съд в Горна Оряховица не се произнася по делото. След сезиране на полицията и прокуратурата е образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура във Велико Търново. Разследването се води от Икономическа полиция към ОД на МВР – Велико Търново – ЗМ-167/2020 г.“, информира в сигнала до държавните институции Антон Михайлов.

„По случая е свършена много работа. Трябва обаче съдът да се произнесе по казуса“, заявиха работили по разплитането на престъпната схема. Разследващите обаче предупреждават, че има и други подобни случаи в региона и измамите с кражби на имоти зачестяват. В жалбата си Михайлов посочва при кой горнооряховски нотариус са заверявани всички документи. „Моля да направите обективно и всестранно разследване. Имам съмнения, че се осъществява от организирана престъпна група“, обръща се Антон Михайлов към институциите.

Той допълва, че е готов да представи свидетели, които да потвърдят изнесените от него данни. Към сигнала е приложил документ за собственост, протокол от търг, който е вписан в Държавния архив във Велико Търново и в Агенцията по вписванията, издадения констативен нотариален акт на името на Д.Ц., разпечатки от Търговският регистър и др.