44 години по-късно Австралия отново има своя герой при жените!

Ашли Барти постигна голямата си мечта, сразявайки Даниел Колинс във финалния двубой на „Род Лейвър Арена“

Спорт
12:21 - 29 Януари 2022
4380
44 години по-късно Австралия отново има своя герой при жените!

44 години по-късно Австралия отново има своя шампионка на сингъл на Australian Open. Ашли Барти постигна голямата си мечта за титла у дома след 6-3, 7-6(2) над Даниел Колинс във финалния двубой на „Род Лейвър Арена“.

Мачът за трофея се оказа и най-трудният за световната №1 в хода на турнира. Във втория сет тя направи забележителен обрат от 1-5, за да стигне до своята трета титла от Големия шлем след Ролан Гарос 2019 и Уимбълдън 2021.

Срещата продължи час и 27 минути, като във втория сет Барти показа страхотен дух и успя да спечели частта, въпреки че губеше с 1:5 гейма. По този начин представителката на домакините взе третата си титла от Големия шлем, като през 2019-та триумфира на Roland Garros, a през 2021-ва стори това и на Wimbledon.

Двубоят започна равностойно, като при 3:2 за Барти Даниел Колинс загуби подаването си и позволи на съперничката си да я пробие. До края на частта австралийката не допусна изненада и логично спечели сета.

Втората част започна катастрофално за Барти, която допусна пробив и изоставаше с 0:3. Тя обаче успя да върне един гейм, преди Колинс да направи резултата 4:1. Американката продължи да натиска и реализира втори пробив в сета за 5:1. След това обаче Барти демонстрира страхотна игра и взе четири поредни гейма, за да изравни.

Колинс успя да спечели своето подаване за 6:5, но същото направи и Барти, като по този начин се стигна до тайбрек. В него представителката на домакините бе безапелационна и спечели срещата със 7:6 (2).

Във финалната среща Колинс демонстрира, че напълно заслужено достигна до своя дебютен финал в турнир от Шлема, който ѝ гарантира и пробив в топ 10. От понеделник тя ще бъде и първа ракета на САЩ.