450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

Новини
20:10 - 16 Май 2022
3083
450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

Днешната среща между правителство, синдикати и работодатели доведе до обещание за нови мерки за подпомагане на бизнеса и отмяна на протеста на 18 май.

Стачната готовност обаче остава. А депутати от "Продължаваме промяната" ще предложат за обсъждане на коалиционен съвет утре 14 мерки на стойност 2 милиарда лева. С надежда да компенсират удара на инфлацията по джоба на гражданите. Сред мерките са ръст на пенсиите от първи юли и още данъчни облекчения за работещите родители.

Едната част мерки са насочени към най-уязвимите, а именно пенсионерите. Предлага се минималната пенсия още от 1-ви юли да се увеличи от 370 на 450 лева и пропорционално увебичение на останалите пенсии. А максималната да стане 3400 лева, като се предвижда тя да се изравни и максималния осигурителен доход, който също да бъде 3400 лева.

Предлага се също увеличаване на данъчното облекчение за работещи родители. Предлага се за едно дете от 450 лева да бъде увеличено на 600 лева, а за две деца от 900 на 1200 лева. Освен това то да бъде ползвано на тримесечна, а не на годишна база както е в момента. Така в тези семейства ще остава по-голям доход в момента, когато той им е необходим за посрещане на по-високите разходи от растящите цени.

Според депутатите от "Продължаваме промяната" тези мерки ще струват на държавния бюджет 2 милиарда лева.

Увеличението на пенсиите ще бъде с над 20% според изчисленията на депутатите от "Продължаваме промяната", като най-висок ръст се предвижда за максималната пенсия.