4500 ученици участваха в състезанието на Деси Радева

Ученици от всички области на страната се включиха в инициативата "Пазим езика си" на фондацията на първата дама

Новини
14:06 - 22 Април 2019
1776
4500 ученици участваха в състезанието на Деси Радева

Деца от всички области на страната се включиха в състезанието по правопис „Пазим езика си", което е организирано от фондацията на съпругата на президента Румен Радев - Десислава. В първия кръг на надпреварата на 20 април участваха 4500 ученици от 27 области на страната. Състезанието е за ученици от V и VI клас, които трябваше да покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на българския език.

„Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив", съобщиха организаторите.

„Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването – „Пазим езика си" е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи“, каза съпругата на президента Румен Радев - Десислава, която е и председател на сдружението.

Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на „Живата вода на България". Вторият кръг ще е в Софийския университет „Св. Климент Охридски" на 11 май. За него ще се класират първите 7 деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици, обясняват от „Живата вода на България".