46 лева за шезлонг на Иракли – законно! (а места няма...)

Николина Ангелкова извърши проверка и не откри нередности на тузарския плаж „Вая“. Lupa.bg също го посети

Нещо за четене
03:53 - 19 Юли 2019
78082
46 лева за шезлонг на Иракли – законно! (а места няма...)

Министерството на туризма не откри нередност в цената от 46 лева за комплект от чадър с 2 шезлонга, която събира от туристите концесионерът на красивия плаж „Река Вая“ в местността Иракли. Неотдавна възмутени летовници възроптаха срещу опита на концесионера да превърне ползвания десетилетия наред от къмпингари „девствен“ плаж в тузарска плажна дестинация, поставяйки непосилни цени за чадъри и шезлонги.

Природозащитници също поддеха темата и отправиха запитване към министъра на туризма Николина Ангелкова защо не е спазено условието от концесионния договор. Според избрания с Решение №881/05.12.2018 на Министерски съвет победител в конкурса за плажен наемател, частникът гарантира цени от 7 лева за чадър и още толкова за шезлонг.

„На 13 юни бе извършена първа поредна проверка на място на морския плаж, съставен е констативен протокол, в който е установено, че има поставени табели и съответствие на обявената цена за чадър 7 лева и за шезлонг 7 лева. По повод снимковия материал, от който се вижда поставена табела с обявена цена 46 лева, ви уведомяваме, че при проверката беше установено, че такава табела е поставена в зона за ВИП обслужване на посетители и посочената цена е обявена за пакет, включващ 2 броя шезлонга, чадър, маса, хавлиени кърпи, плодове и минерална вода. Цената не е обвързваща за посетителите на морския плаж“, се казва в бюрократичния отговор на Министерството на туризма до еколога Тома Белев.

Министърът на туризма Николина Ангелкова дефилира на инспекцията на плажа край Иракли. Някои вметнаха, че прилича на Тринити от „Матрицата“, ама барната в бяло...

Дни преди да избухне публичния скандал със скъпата плажна услуга на Иракли, в края на месец юни, репортер на Lupa.bg посети плаж „Река Вая“.

Впечатленията: почти невъзможно е да се паркира (и така трябва, ама е много неудобно!), но пък плажът е перфектно поддържан и очевидно е чистен редовно с машини. На око премерено, поне 70% от дългата около километър плажна ивица е с цени от 21 лева за комплект чадър и 2 шезлонга, при това има оставено почтително разстояние между тях. Ресторантът с прясна риба, зеленчуци от местния регион и леденостудена бира непосредствено над плажа е с народни цени, затова и чевръстите сервитьори обслужат микс клиентела – брокери, „айтита“, шумни руснаци, некъпани битници, подпийнали къмпингари...Струва си да изкачиш дървените стъпала, за да стигнеш дотам от плажа, ако огладнееш. Авторът препоръчва барбун и сафрид. Там сафридът е пресен и не е гръцки, а черноморски.

Далеч по-високи са цените на плажния бар „Вая", разположен в края на пясъчната ивица на Иракли. Именно към този бар са и прилежащите „ВИП пакети“ с чадър и 2 шезлонга за 46 лева. Странно или не, но точно в тази зона свободни места нямаше, докато половината от „народните“ шезлонги пустееха.

Това е тъй наречената ВИП зона на плаж „Вая“, където чадър и 2 шезлонга струват 46 лева. Факт е обаче, че срещу тези пари летовниците получават хавлии, минерални води и плодове, а по-нахалните руснаци – даже и кафе. Странно или не, но точно в тази зона свободни места нямаше (бел. авт.- снимката е от рекламната страница на плажа във Фейсбук)

В бара – неприятна изненада. Любезни, но неподготвени и бавни сервитьори, лека превъзбуда при цените, но пък имат мокри кърпички в тоалетните. „Идеално ми е, защото идвам на плаж без да мъкна хавлии нагоре-надолу, шезлонгите са удобни, дават ти вода и голяма купа с плодове. То неслучайно само тая зона е пълна. Е, бирата е скъпа, ама тамън ще пия по-малко“, разказва приятел на почтена възраст, отдъхващ от години със семейството си на Иракли.

Зоната, в която цената на чадър и шезлонг е 21 лева. Вляво по пясъчната ивица има и решени в бяло чадъри и шезлонги, които също са на цена от 21 лева за комплект

Притеснителното около плажа е, че над него още тази есен ще се вихри здраво строителство. Отсега личи заградения терен, където ще се изграждат нови луксозни бунгала. Досега почти завършените, но непуснати в експлоатация бунгала, изглеждат стилно и придават модерен европейски вид на пясъчната ивица. Остава загадка обаче дали толкова много предвидени за строеж постройки няма да „презаселят“ уникалния плаж край Иракли и след някоя и друга година редовите туристи просто да нямат възможност да го посетят от „пренаселеност“.

Красивите бунгала с басейнчета отпред. Дали обаче няма да станат прекалено много след година-две?