5 000 искат с петиция велоалеи в София

За целта в началото на следващата седмица те ще се срещнат със столичния кмет Васил Терзиев и с общински съветници

Новини
15:40 - 13 Април 2024
2256
5 000 искат с петиция велоалеи в София

Представители на Eкологично сдружение "За Земята" ще връчат на кмета на София Васил Терзиев предложенията си за велосипедното придвижване в столицата. Исканията в петицията, която събра подкрепа от над 5000 души, са за обезопасени кръстовища и целогодишна поддръжка на велоалеите.

Петицията за свързани, удобни и безопасни велоалеи в София започва през септември миналата година. Целта й е да насочи общественото внимание към изоставащия в София преход към повече активна мобилност и повече движение с велосипеди или тротинетки, обясни Драгомира Раева от Сдружение "За Земята".

"Имаме предложения, които да бъдат отговорени като първото е да се свържат съществуващите велосипедни алеи и ленти в мрежа. Много от тях започват и завършват просто в някое голямо кръстовище и голяма част от хората, които биха искали да се придвижват активно в София по този начин да възпрепятстваме именно от това, че велосипедните пътища не са свързани в мрежа", поясни тя.

От сдружението и техни съмишленици искат да получат от общинската управа сериозен ангажимент за целенасочено развитие и подкрепа на велосипедната мобилност. За целта в началото на следващата седмица те ще се срещнат със столичния кмет Васил Терзиев и с общински съветници, за да представят идеите, заложени в петицията.

"Искаме да видим като действия от страна на общината да се обезопасят кръстовищата, до които вече стига изградена велосипедна инфраструктура", каза още Раева.

В по-дългосрочен план сдружението настоява общината да изгради по-добра велосипедна инфраструктура в София.