5-6 милиарда, а не 3, са източените пари от КТБ

Това, което ще излезе по това дело, е само 15-20% от истината, смята зам.-главният прокурор Иван Гешев

Крими
20:48 - 17 Април 2019
3012
5-6 милиарда, а не 3, са източените пари от КТБ

„По делото „КТБ“ нанесената щета е около 3 млрд. лева, а според мен са източени суми в много по-голям размер - между 5 и 6 млрд. лева. Това са цели проценти от брутния вътрешен продукт на страната”, заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев след поредното заседание по делото срещу Цветан Василев и още 17 негови ортаци за източването на трезора. 

По думите на Гешев именно заради това КТБ може да се нарече „най-голямата пирамида в историята на България”. Той направи сравнение с пирамидата на прословутия Бърнард Мадоф в САЩ. „Г-н Мадоф по официални данни е отклонил 65 млрд. долара, което е много малка част от БВП на Америка. За нашите мащаби 5-6 милиарда лева е много по-сериозна сума“, посочи още Гешев пред репортери. Според него никой не е установил всички пострадали от пирамидата. „Никой не е установил всички, които са дали пари в тази пирамида, просто защото има капитал, който е неясен и не искат да се оплачат“, каза заместникът на Цацаров и направи препратка към КТБ. „Това, което ще излезе по това дело, а то е потресаващо, ще е 15-20% от истината“, категоричен бе Гешев.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

Зам.-главният прокурор обясни още, че основният свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов, който в три поредни заседания дава показания, описва най-грубо механизма на източване на банката и функционирането на групата, ръководена от Цветан Василев, „който се крие в Белград, където от време на време отскачат разни журналисти като г-н Диков и г-жа Кулезич да си заредят батериите“. Според него пред съда ще бъдат дадени още обяснения, докато се стигне до конкретните подробности.

„Ще стане интересно, като стигнем до подробностите, като стигнем до политиците, журналистите, социолозите. С интерес наблюдавам същите социолози как обикалят студията да правят прогнози, артисти, спортисти и всякакви други“, посочи Гешев, без да цитира обаче конкретни имена.