5 дни траур в САЩ заради жертвите на насилието

Новини
21:14 - 04 Август 2019
3142
5 дни траур в САЩ заради жертвите на насилието

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди знамената на всички правителствени сгради да бъдат свалени на половина през следващите пет дни, в знак на траур за пострадалите при масовите стрелби в последните два дни, предава AFP.

"Нашата нация скърби с онези, чиито близки бяха убити при трагичните масови стрелби в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо. Ние споделяме болката и страданието на всички, които бяха ранени при тези две безсмислени атаки", каза той в президентска прокламация.

"В знак на тържествено уважение към жертвите на ужасните актове на насилие ... Разпореждам флагът на Съединените щати да бъде свален наполовина в Белия дом и върху всички обществени сгради и терени" до залез слънце на 8 август.

Междувременно стрелба е станала и в един от парковете на Чикаго, съобщи Си Би Ес. Ранени са осем души. Един от тях е в критично състояние. Останалите седем са леко ранени.

Очевидци съобщават, че по посетителите на парка Дъглас е стреляно от преминаваща кола.

Полицията разследва обстоятелствата на инцидента, който е станал в нощта на събота срещу неделя.

Това е поредната стрелба по невинни в САЩ след Ел Пасо и Охайо. 

Стрелецът в американския град Дейтън е убил собствената си сестра при нападението, довело до смъртта на девет души, съобщи полицията в неделя, цитирана от AFP. Меган Бетс, 22-годишната сестра на стрелеца Конър Бетс, е сред загиналите при стрелбата пред бар в Дейтън, каза заместник-началник на полицията Мат Карпър.