5 естествени алтернативи на ретинол, които работят чудесно

Той се бори с акнето, като почиства порите, облекчава възпалението и елиминира всички следи от пост-акне

Стил
17:22 - 16 Февруари 2023
4378
5 естествени алтернативи на ретинол, които работят чудесно

Ретинолът е основната съставка, когато става дума за анти-стареене. Стимулира производството на колаген и еластин в кожата, елиминира малките бръчки, намалява тежестта на дълбоките и предотвратява появата на нови. Той се бори с акнето, като почиства порите, облекчава възпалението и елиминира всички следи от пост-акне. Елиминира хиперпигментацията, подобрява тена. С една дума, той може да направи почти всичко. Вярно е, че не всяка кожа понася добре тази съставка: често ретинолът причинява дразнене, зачервяване и лющене. За щастие има алтернативи. И дори да не успеят да заменят чудодейната съставка на 100%, те са максимално близо до нейното действие. 

Бакучиол

Това е може би най-известната и добре проучена алтернатива на ретинола. Получава се от листата и семената на растението Psoralea Corylifolia, което се използва в аюрведичната медицина от много години за лечение на различни кожни заболявания. Въпреки различния химичен състав, действията на ретинола и бакучиола са много сходни: и двата стимулират производството на колаген, изравняват текстурата на кожата и се борят със стареенето. бакучиолът обаче е по-подходящ за чувствителна кожа - не предизвиква дразнене и лющене и за разлика от ретинола е подходящ за бременни жени. 

Масло от шипка

Ретинолът трябва да се преобразува в ретиноева киселина, преди да може да действа, а именно тя се съдържа в маслото от шипка. То подпомага регенерацията на клетките, намалява дълбочината на съществуващите бръчки и предотвратява появата на нови. В допълнение, маслото от шипка укрепва кожната бариера, предотвратява загубата на влага и перфектно се бори с хиперпигментацията. 

Масло от морски зърнастец

Маслото от морски зърнастец е богат източник на витамини С и Е, каротини, флавоноиди и мастни киселини. Точният механизъм на действие на тази съставка не е напълно изяснен, но резултатите са впечатляващи. Продуктите с масло от морски зърнастец стимулират производството на колаген и еластин в кожата, поради което нейният релеф се изравнява, контурът се стяга, а бръчките стават по-малко забележими. 

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина се извлича от житни растения и се използва активно в грижата за кожата. Тази киселина има малко по-различни ефекти от ретинол,  но ползите за кожата са до голяма степен еднакви. Подобно на ретинола, азелаиновата киселина е чудесна за борба с акнето, като убива бактериите и спира възпалението, ексфолира и ефективно се бори с хиперпигментацията. 

Масло от семена на морков

Тази съставка се получава от семената на диви моркови, богати на бета-каротин, предшественик на витамин А. Той е чудесен за подпомагане на регенерацията на клетките и забавяне на процесите на стареене. Маслото съдържа и витамини С, Е и А.