5 европейски държави с писмо за отравянето на Навални

Владимир Небензя каза, че руските власти чакат Германия и Франция да отговорят на искането им за доказателства

Новини
07:29 - 02 Октомври 2020
1432
5 европейски държави с писмо за отравянето на Навални

Отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални е заплаха за международния мир и сигурност, се казва в писмо на Великобритания, Франция, Германия, Естония и Белгия, адресирано до Съвета за сигурност на ООН и видяно от агенция Ройтерс.

"Призоваваме Руската Федерация да разкрие спешно, напълно и по прозрачен начин обстоятелствата, свързани с тази атака и да информира Съвета за сигурност във връзка с това", се казва в писмото. То беше изпратено в момент, в който Русия е месечен председател на Съвета за сигурност през октомври. САЩ не са подписали писмото, но вчера държавният секретар Майк Помпейо каза, че руското правителство трябва да представи пълна равносметка за отравянето на Навални и да държи сметка на замесените в това лица, предава БТА.

Пред репортери руският постоянен представител в ООН Владимир Небензя каза, че руските власти продължават да чакат Германия и Франция да отговорят на искането им за доказателства по случая с Навални, които да им покажат дали има основание да се започне разследване.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС осъдиха използването на химическо оръжие, визирайки случая с руския блогър Алексей Навални, предаде ТАСС.

Председателят на Европейския съвет каза, че евролидерите ще се върнат към този въпрос на следващата си среща на върха в средата на октомври.

"Ние осъждаме използването на химическо оръжие и призоваваме Русия да проведе разследване. На следващата среща на върха, която ще се състои след две седмици, ние ще върнем към обсъждането на този въпрос", каза Мишел.Пет европейски страни адресираха писмо до Съвета за сигурност на ООН заради отравянето на Навални.