5 грешки във фитнеса, които всеки прави

Здраве
10:02 - 04 Април 2019
2694
5 грешки във фитнеса, които всеки прави

Всички ние допускаме грешки, когато сме във фитнес залата. Ето и най-честите, които е добре да избягваме, за да постигнем наистина желания резултат:

1. Хвърляте се с все сили, за да дадете максимума от себе си, защото сте изпълнени с енергия. И си мислите, че за една седмица ще постигнете резултати, които другите постигат с години. Много грешно очакване. Важно е да имате идея какво искате да постигнете и как да го направите, защото хаотичното преминаване от тежест на тежест или от машина на машина няма да доведе до оптимални резултати.

Погрешно е да мислите, че ако сте пропуснали последните 2 седмици, ще можете да наваксате с по-засилени тренировки и удвоени серии. Така рискувате да се пренатоварите, което може да доведе до повишено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм, дехидратация, недостиг на кислород.

2. Смятате, че вие сте си най-добрият треньор и не се нуждаете от квалифициран фитнес инструктор. Фитнесът е като лекарство. Когато се приема правилно и по определена схема, то трябва да подобри здравословното ви състояние. Ако обаче схемата е сбъркана или го приемате от дъжд на вятър, то може да ви навреди. И както при лечението е нужен лекар, така и във фитнеса е нужно да се доверите на добър треньор. Той ще ви изготви програма за тренировките и ще ви покаже как правилно да правите упражненията, така че да нямате травми.


3. След тренировка се нахвърляте на храната и си мислите, че може да ядете от всичко и по много. Ако веднага след фитнеса се нахвърлите на фаст фууд, изядете няколко пици или банички, гарнирани примерно с пържени картофки и голям сладолед, бъдете убедени, че резултатът от тренировката ще е почти нулев.


4. Не загрявате. Ако не загреете преди по-голямото натоварване във фитнеса рискувате да си докарате някоя травма. За най-балансирана програма започнете с 10-минутна загрявка, продължете с 20-30 минути натоварване с тежести или силови упражнения и завършете със също толкова кардио тренировка.


5. Игнорирате натоварването с тежести и правите само кардио упражнения. Това се отнася най-вече за жените, които се плашат, че ще станат прекалено мускулести. Във всеки тип спортуване обаче трябва да има баланс – освен тях са необходими и упражнения с тежести. Жените имат много по-малко тестостерон в организма си от мъжете, така че при нормално натоварване с тежести няма да изглеждате като бодибилдъри. Когато тялото има по-голяма мускулна маса, гори повече калории, дори и когато е в покой. Затова, ако искате да оформите мускулатурата си, не трябва да прескачате упражненията с тежести.