5-и ден без следа: Ще намерят ли Сашко жив?

Шансовете 12-годишния аутист да бъде открит, намаляват

Новини
14:58 - 15 Ноември 2022
3829
5-и ден без следа: Ще намерят ли Сашко жив?

Вече пети ден продължава издирването на 12-годиншия Александър от Перник. Все още няма никаква следа от момчето, а дори най-големите оптимисти вече са скептични, че ако наистина е изчезнал край града, е възможно да оцелее.

През нощта момчето е търсено по сигнал в стари постройки до гробищата в пернишкия квартал "Бела вода" и в района на гр. Батановци, но безрезултатно. В понеделник водолази претърсиха водоемите в района. Планински спасители с кучета обхождат планината, полицаи, пожарникари и доброволци също участват в издирването. Проверяват се дори и пещери, но няма и следа от аутиста.

Стотици хора издирват безуспешно малкия Сашко вече 5-и ден

Разпитите, проведени от криминалисти и прокурори, не са събрали данни момчето да е жертва на престъпление. Жандармерията и екипи от Столичната община денонощно издирват детето, включително и на труднодостъпни места.

Преглеждат се записите на охранителните камери в града, а полицията получава десетки сигнали, сред които има и доста ексцентрични.

Това е най-мащабната операция, провеждана досега в Пернишко, каза секретарят на общината Мартин Жлябинков. По думите му, непрекъснато се получават сигнали на тел. 112, всички камери се проверяват, но никъде не е забелязан Александър. Досега няма индикация, че момчето е преминавало към центъра на града.

"Важно е хората, които последни са били с детето да дадат обстойни показания, които да бъдат проверени. Много е важно да е 100% ясно, че това, което се казва, че се е случило – то да се е случило, а да не са хипотези или предположения", каза криминалният психолог Тодор Тодоров. Той подчерта, че всички доброволци трябва да имат добра координация и обясни, че едни и също места трябва да се проверяват всеки ден.

"При положение, че вече пет дни в недобро време Александър го няма – не съм оптимист за успешното намиране на детето живо", добави Тодоров.