5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище

От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома

Новини
21:30 - 03 Март 2024
2144
5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище

Днес в град Сдерот училищата отново отвориха врати за първи път след нападенията на "Хамас" на 7 октомври и така животът в израелските населени места близо до ивицата Газа направи още една стъпка към нормализиране, предава БТА.

"Наистина имахме много, много, много вълнуващ ден, това е среща след месеци с ученици, които не сме виждали, със семейства, които не сме виждали", каза Дина Хури, директор на религиозно-научното училище в Сдерот.

"Децата зададоха много въпроси. Ние отговорихме на някои от въпросите, на това, на което може да се отговори. Но те най-вече получиха сила. И най-вече получиха прегръдка", каза Хури.

От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома.

"Усмивка, която озаряваше лицата на момчетата и момичетата от Сдерот, когато те пристигнаха в училищата тази сутрин, казва всичко", заяви кметът на Сдерот Алон Давиди.

От общината съобщиха, че са били наети 130 терапевти, които да бъдат на разположение на завърналите се деца и да консултират учителите в 13-те основни училища в Сдерот, четирите гимназии, 82-те детски градини и 19-те дневни центъра.

За да осигури готовност, общината проведе през последните дни поредица от всеобхватни учения, симулиращи различни сценарии с персонала по сигурността и службите за спешна помощ.

"Ние разбираме, че се връщаме към период на приспособяване, в който имаме задачата да възстановим нормалното поведение отпреди. Възстановяване на авторитета на родителите, наблюдаване на познанствата на детето и на неговата активност в социалните мрежи и т.н. Това, което е било преди 7 октомври, се е променило и ние разбираме, че трябва значително да разширим мерките в областта на обществената сигурност", заяви учителят в пети клас Коби Едри.

Повече от 200 войници и цивилни служители по сигурността бяха разположени в целия град, за да охраняват учебните заведения и други обществени места. Войници също така придружаваха учениците в автобусите, готови да предложат помощ в случай на ракетен обстрел.

В четвъртък две ракети, изстреляни от Газа, задействаха сирените в Сдерот. И двете бяха свалени от прехващачите на системата  "Железен купол", без да причинят щети.

"Просто се радваме да видим отново всички наши деца", каза Ясмин Габай, директор на началното училище "Гил Рабин".

Свикнал с ракетния обстрел след изтеглянето на Израел от Газа през 2005 г., Сдерот е оборудван със специално защитени пространства. Повечето общински сгради, включително закрит център за отдих за деца с площ 3000 кв. м, са укрепени. Градът се намира на по-малко от един километър от границата с Газа. П През следващите месеци към съществуващите сили за сигурност на Сдерот ще се присъедини още един армейски батальон. По време на битката за Сдерот бяха убити 50 цивилни и 20 служители по сигурността.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 240 израелци и чужденци бяха взети за заложници при нападенията на Хамас срещу израелски общности в близост до границата с Газа на 7 октомври. От останалите 134 заложници Израел наскоро обяви 31 за мъртви.