5 причини защо да консумираме повече череши (Не е платено съобщение)

Плодовете са изключително богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения

Здраве
16:48 - 21 Май 2024
82908
5 причини защо да консумираме повече череши (Не е платено съобщение)

Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши и и биваме изкушавани с малкия червен плод във всеки хранителен магазин, в който влезем.

По традиция в началото цените на пазара са доста високи, но това не спира хората да опитат първите за годината череши. А и да се надяваме скоро оцените да се нормализират.

Освен вкусни и традиционни, черешите крият в себе си много полезни хранителни вещества, заради които си заслужава да ги консумираме, докато имаме тази възможност. Ето и пет добри причини защо да консумираме череши.

Богати са на антиоксиданти

Черешите може и да са дребни плодове, но са изключително богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те съдържат полифеноли, които са голяма група от растителни химикали, помагащи за борбата с клетъчните увреждания. 

Освен това намаляват възпаленията и подобряват цялостното ни здравословно състояние.

Най-много антиоксиданти ще извлечем, ако консумираме черешите сурови, но дори да ги изстискаме на сок, те пак ще ги запазят.

Нивото на антиоксиданти в плодчетата намалява, когато те биват замразени или консервирани.

По-добро възстановяване след тренировка 

Има изследване, което доказва, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите помагат за облекчаването на болката в мускулите след тренировка. Също така намаляват възпаленията, причинени от физическото натоварване.

В този случаи вишните може да са по-добрият вариант и този, който ще ни донесе по-добри резултати. Освен това, черешите като цяло подобрят представянето по време на физически упражнения.

Полезни са за сърцето

Не едно и две изследвания показват, че консумацията на плодове е свързвана с намаляването на риска от сърдечни заболявания. Специално при черешите, голяма заслуга за опазването на сърцето върши наличието на калиеви и полифенолни антиоксиданти.

В около 150 грама сладки череши без костилки пък се съдържат около 10% от дневната доза калий, който ни е необходим. Именно този минерал е от съществено значение за сърдечното здраве, защото поддържа сърдечния ритъм нормален и помага за премахването на излишния натрий от тялото.

Облекчават симптомите на артрит и подагра

Силният противовъзпалителен ефект, който имат черешите, помага за намаляването и облекчаването на симптоми на артрит и подагра, пише Healthline.

Има изследвания, които показват как консумацията на череши влияе пряко върху намаляването на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP), както и върху намаляването на нивата на пикочна киселина, която бива задържана в организма при подагра.

По-добър сън

Консумацията на череши и сок от вишни всъщност може да подобри качеството на съня. А добре знаем, че здравият сън е от изключителна важност за общото ни здраве.

Ползите за съня се дължат на високата концентрация на растителни съединения в плода. Черешите също така са източник на мелатонин, който помага за регулирането на съня.