5 зарзавата, които вредят повече, отколкото помагат

Здраве
20:12 - 18 Януари 2021
5015
5 зарзавата, които вредят повече, отколкото помагат

Според проучване на Харвардския университет, половината от съдържанието на една здравословна диета трябва да бъдат плодове и зеленчуци. Въпреки това, дори на пръв поглед полезните храни могат да имат отрицателен ефект върху тялото.

Ето кратък списък на някои зеленчуци, които трябва да купуваме и слагаме на трапезата си по-рядко:

Картофи

Уви, не са много полезни, дори и да не ги пържим. Нишестето повишава нивата на кръвната захар, а соланинът, който се произвежда активно от кората при излагане на слънце, влияе негативно на нервната система. Не е тайна и, че картофите имат висок гликемичен индекс, тоест много бързо отдават енергията си на тялото. Скоро след като сте изяли порция картофи отново изпитвате глад и метаболитните ви процеси се нарушават.

Патладжан

Друг зеленчук, богат на соланин. Колкото по-зрели са плодовете, толкова по-вреден е алкалоидът в него. Той е този, който придава на патладжана характерна горчивина и изисква някои прости манипулации преди готвене (просто поставете зеленчука в подсолена вода). Освен това при пържене патладжаните губят всичките си полезни свойства и са наситени с токсини.

Магданоз и спанак

Въпреки всичките им предимства, магданозът и спанакът, както всяка друга зеленина, усвояват нитратите по-бързо от другите зеленчуци. Трябва да внимавате с тях в случай на възпаление на органите на пикочно-половата система. Най-добре ги отглеждайте в къщи.

Червен пипер

Трябва да се изхвърли, ако имате проблеми със ставите. Плюс това има високо съдържание на вече познатия соланин, пише БГНЕС.