50 бъдещи педагози спасяват часовете в Търново

Студентите застават пред черната дъска на мястото на болни учители

Новини
20:17 - 17 Ноември 2020
1893
50 бъдещи педагози спасяват часовете в Търново

Третокурсничка по педагогика във ВТУ влезе да замества болна класна в училище "Вела Благоева" във Велико Търново, но и тя се зарази. Наложи се IVБ клас да премине на дистанционно обучение до 26 октомври. "Причините са, че заместващата студентка Мария Банова излезе в болнични, класната ръководителка е в болнични и е изолирана, а петима ученици са в карантина, болнични или отсъстват по семейни причини", обясни директорът Ангел Янчев.

В началото на седмицата в средното училище отсъстват 6 преподаватели, а при децата около - 9%. Класовете от гимназиален етап са онлайн, но за да са останалите ученици в час, помагат заместващите студенти от ВТУ. 7 бъдещи педагози от 3-ти и 4-ти курс вече са били назначени по заместване във "Вела Благоева". Днес в класната стая влезе и студент от Историческия факултет, за да запълни временно овакантеното място на учителя по история. Над 30 бъдещи педагози- отличници от ВТУ спасяват обучението в COVID - кризата в старата столица. Общо 50 ще влязат в класните стаи в цялата страна, сочат данните на университета.

"Те не са доброволци, те са с трудови договори, като сме им избрали най-изгодните за тях условия. Още при първия такъв случай, като повиках студент и го назначих в края на септември, променихме вътрешните правила за работната заплата и на учителите, които са без висше, повишихме лекторския час от 6.30 лв. на 9 лв. Разликата със заплащането на правоспособните учители е с 50 ст.", обясни директорът Янчев.

Някои от студентите са хвърлени "в дълбокото" и са поели задълженията и на класни ръководители. 23-годишният Преслав Николаев освен учител по физическо на петокласници, води дистанционни часове и на гимназистите. Има задължения и като класен.

"Включих се в тази инициатива по препоръка на мой професор от университета. Реших да приема офертата, защото при създалата се ситуация в България не много студенти ще получат възможност да преподават в училище. Това за мен е един допълнителен опит и по-различно преживяване от университетската среда", казва Преслав. Вече от 1 месец е в училище "Вела Благоева", очертава се да замества поне до началото на декември.Казва, че с децата до 5 клас е много забавно, зареждат и него с изключителната си енергия. Но е много по-трудно да следиш всички едновременно, да не пострадат или да си навредят.

"Аз съм и класен,има допълнителни отговорности и изисквания към мен, но ми харесва, че съм натоварен с толкова много задачи, Това показва, че директорът ми гласува някакво доверие", казва Преслав.

Четвъртокурсничката в специалност "Начална училищна педагогика" Галя Кънчева пък замества в часовете по занималня във втори клас. За втори път е в училището, преди била за седмица при първолаците.

"Сега навлизам в средата. Децата са много дружелюбни, колегите също, всеки гледа да ти помогне. Нямам особени притеснения да не се разболея, спазват се всички предпазни мерки, слагаме си маски, дезинфекцираме си ръцете, мием се постоянно", обяснява Галя. Ръководството е осигурило 8000 еднократни маски за педагогическия персонал.

"Оценяваме това, което студентите правят, защото все пак ситуацията е изострена и огромната част от нашите родители очакват да направим каквото е възможно максимален брой от учениците да бъдат в дневна присътвена форма", казва Ангел Янчев.