50 моряци са под карантина във Варна

Те са се завърнали от плаване между 31 юли и 6 август

Новини
20:04 - 10 Август 2020, Обновена на: 20:12 - 10 Август 2020
3628
50 моряци са под карантина във Варна

50 моряци, завърнали се от плаване във Варна между 31 юли и 6 август, са поставени под карантина, тъй като са дошли от страни с епидемично разпространение на Covid–19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 37 кораба с 606 души екипаж са пристигнали на Пристанище Варна в посочения период.

На 25 юли са регистрирани 6 положителни проби на моряци от плаващия под флага на Нидерландия кораб „Noorddijk“, намиращ се на ремонт в КРЗ „Одесос“, уточняват от РЗИ-Варна. Изследвани са всички 14 души на екипажа. Двама от заболелите са били хоспитализирани. Моряците са от различни националности, а заразяването им е станало след пристигането, приблизително на втория месец от престоя им във Варна. От здравната инспекция уточняват, че моряците са свободни да посещават града.

Тествани са и 159 служители в кораборемонтния завод, като от тях двама са дали положителни проби. По предписания на РЗИ са изолирани положителните лица, като е наложена карантина на екипажа и дезинфекция на борда на кораба. Спрени са и ремонтните дейности. През миналата седмица във Варна и областта са лабораторно доказани положителни проби на 239 лица.

Извършени са 295 епидемиологични проучвания на положителни и контактни на положителни на Covid–19. Изготвени и връчени са общо 386 предписания за поставяне под карантина. 260 от тях са за домашна изолация на положителни, а 126 - на контактни. Служители на РЗИ-Варна проследяват субективното състоянието на 15 души от област Варна, поставени под карантина след завръщане в страната ни, които са без общопрактикуващ лекар.