50 наводнени къщи остави проливният дъжд в Монтанско през нощта

Няма пострадали хора, но екипите продължават да работят по почистването и възстановяването на щетите

Новини
17:23 - 04 Юни 2023
3149
50 наводнени къщи остави проливният дъжд в Монтанско през нощта

Проливни дъждове наводниха къщи и дворове в Монтанско. Най-много през тази нощ е валяло в село Говежда в община Георги Дамяново – 97,2 метра на квадратен метър. В Берковица, където на 1 юни се изля порой и наводни къщи в квартал „Раковица“ и близкото село Бързия, през нощта са паднали 82,5 литра на квадратен метър. В Чипровци валежите са 64,3 литра на квадратен метър, в село Долно Церовене – 54,2 литра на квадратен метър, във Вършец – 37,9 литра на квадратен метър.

В много от селищата в област Монтана за три дни са изпълнени и преизпълнени месечните норми за валежи през юни, посочи дежурният метеоролог.

Областният управител на Монтана Валери Димитров каза за БТА, че въпреки обилните валежи в последните четири дни, е радващо, че в региона няма пострадали и бедстващи хора. Той даде отлична оценка на работата на екипите на общините, на пожарната, на Областното пътно управление, на ВиК-Монтана и на доброволците, които четири дни работят в засегнатите от стихията участъци и не са допуснали по-голямо наводнение на нито едно място благодарение на бързо отпушване на дерета и отводняване на ниски участъци.

Само през последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 50 сигнала, като са отводнени десетки мазета, дворове и приземни етажи на сгради. От водата е подкопан мост на шосето към село Боровци в община Берковица, но то в момента е затворено и автомобилите влизат в селото през другия му вход.

Частично бедствено положение е обявено в общините Берковица и Георги Дамяново, където валежите са най-големи и има отнесени настилки от улици, наводнени дворове и други щети. Комисии в момента описват тези щети, а след това ще бъдат изготвени проекти, с които да се кандидатства за средства пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет, каза областният управител на Монтана Валери Димитров.

Той съобщи, че след валежите в последните дни нивото на язовир „Огоста“ край Монтана се покачва, но на три метра под високото ново, достигнато през 2014 година. От три дни язовирът се изпуска контролирано без да се създава опасност от наводнение в селищата по поречието на река Огоста, посочи областният управител.