50% по-скъп ток за фирми без договори на свободния пазар

Повечето компании остават към сегашните елразпределители

Новини
15:05 - 12 Септември 2020
3171
50% по-скъп ток за фирми без договори на свободния пазар

"При извеждане на свободния пазар на ток се дават нови възможности на конкуренция, по-добри възможности на договаряне, но и крие рискове – непредсказуемост, регулираните цени се заменят с конюктурни, които могат да се менят всеки ден". Това обясни съветникът на шефа на Българската стопанска камара Камен Колев.

"Очакванията са по-голямата част от фирмите да останат към настоящите електроразпределителни предприятия, но вече като носители за лицензи за търговия, до 10 септември се подават молби за смяна на доставчика", допълни гостът.

"От 1 юли 2021 г. когато свършва преходният период, ако малките и средни фирми не са сключили договор на свободния пазар, а са останали към ЕРП-тата, като крайни снабдители, те ще преминат автоматично към доставчик от крайна инстанция, а цените ще са доста по-високи – поне 50-60 % по-високи от тези на свободния пазар", сподели експертът.

"Всеки един месец до 10-то число може да се подаде молба за преминаване към свободния пазар на ток. Отпада ролята на КЕВР да прави социална политика с цените. 50-60 лв на мегаватчаса е цената в кризата, причинена от пандемията. Тенденцията е да се връщат цените", заяви Колев.