56 градуса: Асфалтът в Париж кипна

Трета гореща вълна пържи Франция тази седмица

Новини
22:15 - 05 Август 2022
8918
56 градуса: Асфалтът в Париж кипна

Третата гореща вълна изпече Франция тази седмица. Топлината, излъчваща се от асфалта пред операта Гарние в Париж, достигна 56 градуса по Целзий на термометъра на експерта по градско планиране Танги Льо Дантек. Няма сянка и почти не се вижда дърво.

Place de l’Opera е един от многобройните така наречени градски топлинни острови във френската столица, където липсват дърветата, които охлаждат градовете, като осигуряват сянка и се разглежда като ключова линия на защита срещу изменението на климата и все по-горещите лета.

Само на минута пеша, на сянка по протежение на озеленения с дървета булевард “Де Италиенс”, термометърът на Льо Дантек показва 28 градуса по Целзий.

Париж се класира зле сред градовете заради своята зелена покривка. Според данни от Световния културен форум на градовете само 10 процента от територията на френската столица е заета от зелени площи като паркове и градини в сравнение с Лондон с неговите 33 процента и Осло с 68 процента.

Миналият месец беше най-горещият юли във Франция, според националната метеорологична агенция Meteo France, като високите температури подчертават необходимостта от укрепване на естествената защита на столицата срещу глобалното затопляне.

Кметството на Париж иска да създаде „острови на свежестта“ и планира да засади 170 000 дървета до 2026 г. Освен това така се “разкъсва” бетонът в десетки училищни дворове.