6 февруари - денят, в който Цветята на Манчестър разцъфнаха завинаги

Днес се навършват 65 години от самолетната трагедия на Юнайтед

Спорт
09:32 - 06 Февруари 2023
3537
6 февруари - денят, в който Цветята на Манчестър разцъфнаха завинаги

Всичко свърши в 15:04 ч, в студения февруарски ден в Мюнхен. Смъртта откъсна Цветята на Манчестър, както ги обезсмърти един плакат, който виси на всеки мач от трибуните на „Олд Трафорд“.

На 6 февруари 1958 г. ужасът на замръзналата писта в Германия отне живота на 8 от Бебетата на Бъзби, както пък ги нарече английската преса още тогава – когато жънеха победи на терена.

Бяха млади, талантливи и с блясък в очите, амбиция и поглед в бъдещите победи и купи. 7 загиват на място, след като самолетът не успява да излети от пистата и се разбива в сграда наблизо.

Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Коулмън, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър, Лиъм Уилън – те останаха там.

Осмият - Дънкан Едуардс, се бори 15 дни за живота си, но на 21 февруари почива в болницата в Мюнхен.

Оцеляха Боби Чарлтън, великият вратар Хари Грег, вадил труповете и телата на живите, спасил поне 3-4 човешки живота. Оцелява и духът на Манчестър Юнайтед.

За него пеят на „Олд Трафорд“, че никога не умира. Бебетата ги няма, но легендата остава и до днес.

Светът е поразен от трагедията, която идва близо десетилетие след самолетната катастрофа на Торино – друг голям отбор, който е спрян не от силен съперник, а от съдбата и смъртта.

На 6 февруари 1958 година си отива и гръбнакът на английския национален отбор, а и най-силният тим в страната по това време.

От него „възкръсва“ младият и преживял шока полузащитник Боби Чарлтън, който се превръща в №1 на Англия за десетилетие напред, а днес е сър, освен че е почетен президент на Юнайтед.

"Олд Трафорд" е известен с прякора "Театъра на мечтите". И без значение настоящите футболни неволи в музея на славата винаги ще стоят имената на Цветята на Манчестър.

Шефът му Джон Куин разказа историите на тези звезди, които никога не напуснаха Мюнхен.

Дънкън Едуърдс - 150 мача, 20 гола, 21 години

Най-известният от фаталната осмица е Дънкън Едуърдс. Дебютира едва на 16 години в първия отбор. Тогавашната средна възраст на "Манчестър Юнайтед" бе 26. Но Едуърдс бе дете-чудо. Дебютът му в националния отбор бе на 18 години. Десетилетия по-късно Майкъл Оуен го изпревари в класацията за най-млад дебютант.

Хората винаги са се питали дали наистина Едуърдс е бил толкова добър? Най-точният отговор дава Боби Чарлтън: "Той беше най-талантливият ми съотборник. После се появиха Джордж Бест и Денис Лоу."

Голям, бърз, силен с око за гола. Едуърдс можеше да играе навсякъде. Представете си Рой Кийн, Стивън Джерард и Франк Лампард в едно. И може би ще бъдете близо.

Томи Тейлър - 191 години, 131 мача, 26 години

Томи Тейлър бе най-скъпият футболист по това време. Цената му бе 29 999 паунда. И то защото Мат Бъзби не искаше да прескочи границата от 30 000. По този начин треньорът се надяваше да запази Тейлър от напрежението на цената. Футболистът бе голямото име в "Манчестър Юнайтед".

Интересното нещо е колко гола имаше Тейлър. В 191 мача вкара 131 пъти. Статистически единствено Рууд ван Нистерлой се доближава до тази успеваемост в историята на "Манчестър Юнайтед". Когато Тейлър идва на "Олд Трафорд", всъщност Бъзби иска защитник. И изпраща помощника си Джими Мърфи да гледа мач на "Барнзли". Но единствено впечатление му направил нападателят.

Роджър Бърн - 245 мача, 17 гола, 28 години

Капитанът на Манчестър Юнайтед бе наричан "аристократа във футбола" от Мат Бъзби. Бирн стартира кариерата си като нападател, стана централен защитник, а най-много игра като бек. В националния отбор беше титуляр в 33 мача без прекъсване. В деня на катастрофата съпругата му бе бременна с третото им дете. Но Бърн не знаеше - тя планирала да му каже, когато се прибере от Белград...

Били Уилън - 98 мача, 53 гола, 22 години

Роденият в северен Дъблин футболист игра за отбор, наречен "Хоум Фарм" (в превод от английски - "Домашната ферма"). Дори до днес този тим е известен, че произвежда звезди. След Втората световна война скаутската система на "Манчестър Юнайтед" погледна към Ейре и Северна Ирландия. Дълго време Уилън бе наблюдаван, преди да подпише.

Футболистът имаше много голямо и сплотено семейство. В Манчестър чувстваше носталгия по дома. А в онези години нямаше постоянно самолетни връзки с Дъблин, така че двата града бяха далеч един от друг. Но влязъл в титулярния тим, Уелън намери своя втори дом. За 22-годишно момче да вкара 53 гола е наистина впечатляващо. Като позиция Уелън бе типичният днешен №10.

Еди Коулман - 85 мача, 1 гол, 21 години

Една от най-младите жертви в катастрофата. Родом е от Салфорд, съвсем близо до "Олд Трафорд". Има три купи на Англия за младежи. Коулман бе един от най-ярките примери за политиката на "Манчестър Юнайтед" с юношите след Втората световна война. Местното момче се справяше отлично.

По днешните разбирания за футбола Коулман бе халф. Не бе най-габаритен, но играейки до Дънкън Едуърдс нямаше проблеми. Двамата се допълваха, както в съвременната ера го правеха Рой Кийн и Поул Скоулс.

Марк Джоунс - 103 мача, 1 гол, 21 години

Джоунс е един от тримата от Йоркшир, загубили живота си в Мюнхен. Мина през всички юношески отбори на "Манчестър Юнайтед". Дойде в клуба като аматьор на 15 години. Централният защитник спечели две титли с "червените дяволи". Пътят му до първия отбор бе труден, защото титуляр на позицията бе Джаки Бленчфлауър, оцелял при катастрофата. На мача в Белград в 11-те на терена беше Джоунс.

Дейвид Пег - 127 мача, 24 гола, 22 години

"Юнайтед" наблюдава Пег, който играеше в "Донкастър". Бързо момчето се превърна в единица мярка за сила на "Олд Трафорд". Преди трагедията имаше един мач в националния отбор. Пег беше ляво крило и по-късно Райън Гигс бе сравняван с него. Мат Бъзби твърди, че не е виждал толкова добър ляв крак. Пег бе бързоног футболист с изумителна техника.

Джеф Бент - 12 мача, 1 гол, 25 години

Футболното щастие винаги е бягало от Бент. Заради Роджър Бирн все той оставаше на резервната скамейка. Бент обаче имаше характера да бъде търпелив и да чака своите моменти. Не бяха много - само 12 мача. Бент бе известен като един от най-заклетите фенове на "червените дяволи". Много мощен футболист с присъствие на терена. Един от най-лоялните играчи в историята на "Манчестър Юнайтед".

Останалите 15 жертви в Мюнхен:

Капитан Кенет Реймънт - втори пилот

Том Кейбъл - стюард

Уолтър Крикмър - секретар на "Манчестър Юнайтед"

Том Къри - треньор

Берт Уейли - треньор

Франк Суифт - журналист, бивш вратар на "Манчестър Сити"

Алф Кларк - журналист

Дони Дейвис - журналист

Джордж Фолоус - журналист

Том Джаксън - журналист

Арчи Ледбрук - журналист

Хенри Роуз - журналист

Ерик Томпсън - журналист

Бела Миклос - организатор

Уили Сатиноф - фен и близък приятел на Мат Бъзби